Erişilebilirlik

Kuzey Kore: ‘Hidrojen Bombası Deneyebiliriz’


Kuzey Kore kısa süre içinde Pasifik Okyanusu’nda hidrojen bombası deneyebileceğini açıkladı. Devlet Başkanı Kim Jong Un da Trump’ı Başkan Donald Trump’ın BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasına sert yanıt verdi, Truımp’ı “bunak” olarak tanımladı

Kuzey Kore, kısa süre içinde Pasifik Okyanusu’nda hidrojen bombası deneyebileceğini açıkladı. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’dan da Başkan Donald Trump’ın BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasına sert yanıt geldi. Kim, Trump’ın tehdit edici sözlerine ve getirdiği yeni yaptırımlara aynı düzeyde karşılık vereceklerini söyledi.

Trump, Salı günü BM Genel Kurulu’na hitabında Kim için “intihar görevine çıkmış roket adam” ifadesini kullanmıştı. Pyongyang hükümetini de “ahlaksız bir rejim” olarak niteleyen Trump, ABD’nin, kendisini ya da müttefiklerini savunmaya zorlanması halinde “Kuzey Kore’yi tamamen yok edeceğini” belirtmişti.

Bu sözlerin ardından, Kuzey Kore lideri Kim’in adına yayınlanan yazılı açıklamada, Trump’ın egemen bir ülkeyi yok etme tehdidinde bulunarak “akli dengesi bozuk davranış” sergilediği kaydedildi. Kim açıklamada, ABD Başkanı’nı “haydut ve gangster” olarak nitelerken, Trump’ın hakaretlerine “tarihteki en sert karşı tedbirle” karşılık verme sözü verdi.

Kuzey Kore haber ajansı KCNA tarafından duyurulan açıklamasında Kim, “Eyleme geçmek, sadece duymak istediklerini söyleyen bunakla uğraşmak için en iyi seçenek” ifadesini kullandı. Ajans, Kuzey Kore liderinin açıklamayı okuduğu sırada çekilmiş bir fotoğrafını da paylaştı.

Trump bu sabah erken saatlerde paylaştığı Twitter mesajında Kuzey Kore liderini “kendi halkını aç bırakan ya da öldüren bir kaçık” olarak niteledi.

BM’de bugün konuşma yapması öngörülen Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong-ho New York’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Kim’in muhtemelen Pasifik Okyanusu’nda hidrojen bombası denemesi yapma niyetinde olduğunu söyledi.

Uluslararası sularda açık hava nükleer denemesi yapmaya yeltenmenin, en azından, Pasifik’teki adaları tehlikeli düzeylerde radyasyona maruz bırakabilecek ve bölgedeki elektrik sistemlerine zarar verebilecek olması açısından çok riskli ve saldırgan bir eylem oluşturacağı belirtiliyor.

Böyle bir adımın, Amerika’yı da önleyici askeri eyleme geçmeye itebileceği yorumları da yapılıyor.

Seul’daki Troy Üniversitesi’nde bölgesel güvenlik uzmanı Daniel Pinkston, “Bu, askeri bir saldırının ötesinde muhtemelen en güçlü karşılığı tetikler, bu muhtemelen Kuzey Kore’nin gidebileceği en son nokra” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG