Erişilebilirlik

Kuzey Kore Füze ve Nükleer Denemelerini Askıya Aldı


Kuzey Kore Ordusu
Kuzey Kore Ordusu

Amerika Pyongyang hükümetinin, nükleer silah programının önemli bölümlerini askıya almayı kabul ettiğini açıkladı

Amerika Pyongyang hükümetinin, nükleer silah programının önemli bölümlerini askıya almayı kabul ettiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze atışları, uranyum zenginleştirme ve nükleer denemeleri durduğunu söyledi.

Nuland, Pyongyang hükümetinin uranyum zenginleştirme sürecini uluslararası gözetim ve denetime açacağını bildirdi. İki ülke arasında varılan anlaşmaya göre Kuzey Kore, Yongbyon nükleer tesisini gerçekten kapattığının kontrol edilmesine de izin verecek.

Obama yönetimi, dışardan acil gıda yardımına ihtiyacı olan bu ülkeye, silahsızlanma görüşmelerine geri dönmesi için ağır baskı yapıyor.

Kuzey Kore’de 1990’lı yıllardan beri kuraklık, sel felaketi ve izlenen yanlış politikalar nedeniyle yüz binlerce kişi açlıktan öldü. Yardım yetkilileri bu kış da durumun çok kötü olduğunu milyonlarca kişinin yiyecek bulamadığını söylüyor.

Kuzey Kore ile aşılması imkânsız gibi gözüken siyasi görüş ayrılıklarına rağmen bu ülkeye en çok gıda yardımı yapan ülke Amerika. Kendini besleyemeyen bu ülkeye yıllardır insani yardım yapan Amerika, 2009 yılında, gönderilen yiyeceğin sadece askerlere verildiğini anlayınca yardım kesmişti.

Kuzey Kore dünyanın en büyük ordularından birine sahip

XS
SM
MD
LG