Erişilebilirlik

Kuzey Kore'den Yeni Silah Denemesi


Kuzey Kore resmi haber ajansı tarafından servis edilen ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'u iki gün önce bilinmeyen bir yerde gösteren bir fotoğraf
Kuzey Kore resmi haber ajansı tarafından servis edilen ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'u iki gün önce bilinmeyen bir yerde gösteren bir fotoğraf

Kuzey Kore yeni bir “taktik güdümlü silah sistemi” denediğini bildirdi. Resmi Kore Merkezi Haber Ajansı’nın tarafından duyurulan habere göre silah denemesi Devlet Başkanı Kim Jong Un’un “liderliği ve rehberliğinde” gerçekleştirildi. Kim denemeyi “çok ağır bir önemliliğe sahip” yorumuyla değerlendirdi.

Haberde denenen silahın niteliği açıklanmıyor. Bununla birlikte “taktik” ifadesi de uzun menzilli bir füze denenmediğini gösteriyor. Amerikalı yetkililer, denemeyle ilgili bir açıklama yapmadı.

Kuzey Kore resmi ajansının verdiği haberde, “taktik güdümlü silahın” güçlü başlık taşıyabildiği ve birden fazla hedefe karşı denendiği ifadeleri dikkati çekiyor.

Kuzey Kore, Devlet Başkanı Kim Jong Un’un Başkan Donald Trump’la görüşmeler başlattığı son bir yıl içinde ne nükleer ne de uzun menzilli füze denemeleri gerçekleştirdi.

Bununla birlikte Pyongyang kışkırtma amaçlı küçük silah denemeleri yaptı. Geçen kasım ayında da resmi haber ajansı, yine Kim’in idaresinde yeni geliştirilmiş “ileri teknoloji taktik silah” denendiğini bildirmiş, ancak Amerikalı yetkililer bunun dikkate alınacak bir deneme olmadığını kaydetmişti.

Görüşmeler askıda

Amerika ve Kuzey Kore arasında devlet başkanları düzeyinde en son zirve, geçen Şubat’ta, Vietnam’ın başkenti Hanoi’de düzenlenmişti.

Zirvede Trump Kim’den nükleer silah programından tamamen vazgeçmesini istemiş ve karşılığında yaptırımları hafifletmeyi önermişti. Ancak Kim’den bu talebe yeterli karşılık gelmedi.

Kim Jong Un geçen hafta da Trump’la yeni bir zirveye açık olduğunu söylemiş, ancak Amerika’dan görüşmelerdeki yaklaşımını değiştirmesini istemişti.

Bir Kuzey Koreli yetkili geçen ay yaptığı açıklamada, Kim’in ABD’yle görüşmelerden çekilmeyi ve yeni füze denemelerine başlamayı düşündüğünü söyledi.

Yeni provokasyon mu?

Ticari uydulardan alınan fotoğraflar, geçen hafta Kuzey Kore’nin Yongbyon nükleer tesislerinde faaliyetlerin arttığını gösteriyordu.

Fotoğrafları inceleyen Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (CSIS) uzmanları, özel donanımlı beş vagonun Yongbyon tesislerine park edildiğine dikkati çekmişti. Bu tarz vagonların radyoaktif madde taşıdığı biliniyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG