Erişilebilirlik

Kuzey Kore’den Yeni Füze Denemesi


Kuzey Kore, yine Japonya’nın üzerinden geçen bir balistik füze fırlattı. Pyongyang bu son füze denemesini, Birleşmiş Milletler’in (BM) yeni yaptırımlar getirmesinden sadece birkaç gün sonrasında yaptı.

NATO, Kuzey Kore’ye küresel bir karşılık verilmesi çağrısında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore’nin füze fırlatması, BM kararlarının pervasızca bir ihlali daha – küresel bir karşılık gerektiren, uluslararası ve güvenliğe büyük bir tehdit” ifadesini kullandı.

Füze, Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’daki Sunan bölgesinden fırlatıldı ve kuzeydeki Japon adası Hokkaido’nun üzerinden geçti.

Japonya Devlet Bakanı Yoshihide Suga, “Kuzey Kore’nin bu tekrar eden provokasyonlarını kesinlikle kabul edemeyiz. Kuzey Kore’yi şiddetle protesto ediyoruz” dedi.

Güney Kore ordusu, füzenin 770 kilometre yüksekliğe eriştiğini ve 3 bin 700 kilometre uçtuğunu bildirdi. Bu mesafe, Pasifik Okyanusu üzerindeki Amerika’ya ait Guam adasını da kapsıyor.

ABD Pasifik Komutanlığı yaptığı yazılı açıklamada, ilk değerlendirmelerine göre, fırlatılan füzenin orta menzilli bir balistik füze olduğunu ve Guam’a bir tehdit oluşturmadığını belirtti.

Kuzey Amerika Uzay Savunma Komutanlığı NORAD da balistik füzenin Kuzey Amerika’ya tehdit oluşturmadığını kaydetti.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Amerika’nın nükleer güçlerini idare eden ABD Stratejik Komutanlığı’nı ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore füzesinin “milyonlarca Japon’u siper almaya ittiğini” ve denemenin ardından üst düzey Amerikalı yetkililerin tam kapsamlı koordinasyon halinde olduğunu söyledi.

Güney Kore ordusundan yapılan açıklamada da, ordunun Kuzey’in füze denemesine yanıt olarak denize Hyunmoo-II füzesi fırlattığı, bu mesafenin Pyongyang’daki Sunan havaalanına ulaşmaya yeteceği belirtildi.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, güvenlik durumunu gözlemek ve Kuzey Kore’nin olası yeni tehditlerine hazırlanmak üzere Ulusal Güvenlik Konseyi’ni topladı.

Kuzey Kore bu ay içerisinde, kıtalararası uzun menzilli füzelere yüklenebilecek hidrojen bombasını başarıyla test ettiğini açıklamıştı.

Güvenlik Konseyi toplanıyor

BM Güvenlik Konseyi ABD ve Japonya’nın talebi üzerine bugün ilerleyen saatlerde toplanacak.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kuzey Kore’nin son füze denemesine karşılık, “sıkı biçimde uygulanacak” yeni yaptırımların getirilmesi çağrısında bulundu.

Kuzey Kore geçen ay da yine Japonya üzerinden geçen bir füze denemesi yapmıştı.

15 üyeli BM Güvenlik Konseyi hafta başında oy birliğiyle, 3 Eylül’deki nükleer denemesinden dolayı Pyongyang’a karşı yeni yaptırım paketini onaylamıştı.

Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore’nin kömür, demir, kurşun ve deniz ürünleri ihracatına da yasak getirmişti.

Ancak Washington, son yaptırım paketinde, Pekin ve Moskova’yı tam kapsamlı bir petrol ambargosu uygulamaya ikna edememişti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’ye karşı “yeni tedbirlerin” hayata geçirilmesi çağrısında bulundu ve “Devam eden provokasyonların, Kuzey Kore’nin diplomatik ve ekonomik yalnızlığını daha da derinleştireceğini” belirtti.

Tillerson, “Tüm ülkeleri, Kim rejimine karşı yeni tedbirler uygulamaya çağırıyoruz” dedi.

Amerikalı diplomat, Çin’in Kuzey Kore’nin petrol ihtiyacının çoğunu karşıladığına, Rusya’nın da Kuzey Kore’ye en büyük işgücü sağlayan ülke olduğuna dikkati çekerek, “Çin ve Rusya, kendi doğrudan adımlarını hayata geçirerek, bu pervasız füze denemelerine hoşgörü göstermediklerini ortaya koymalı” ifadesini kullandı.

Kuzey Kore’nin devlete ait Rodong Sinmun gazetesi, “ABD’nin şu anda izlediği yolu devam ettirmesi halinde, (Kuzey Kore’nin) kendini savunmak için daha güçlü adımlar atacağını” yazdı.

Kuzey Kore devlet ajansı da, BM Güvenlik Konseyi kararı ve yaptırımlarını destekledikleri gerekçesiyle Japonya’yı “batırmak” ve ABD’yi “küller ve karanlığa boğmak” için nükleer silahlar kullanma tehdidinde bulundu.

Kuzey Kore son iki yolda 27 balistik füze 3 de nükleer deneme yaptı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un bu yılın başlarında yaptığı açıklamada, ABD ana kıtasına ulaşabilecek uzun menzilli kıtalararası balistik füze geliştirmeyi planladıklarını açıklamıştı.

Beyaz Saray, Başkan Donald Trump’ın son gelişmeler hakkında bilgilendirildiğini belirtti.

Amerikalı yetkililer, Kuzey Kore’yle yaşanan krize diplomatik çözüm bulmayı tercih ettiklerini ancak askeri seçeneğin de masada olduğunu belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG