Erişilebilirlik

Kuzey Kore’den Yeni Füze Denemesi


Arşiv
Arşiv

Amerika ve Güney Kore askeri yetkilileri, Kuzey Kore’nin doğu kıyılarında yeni bir balistik füze denemesi yaptığını tespit etti.

İlk veriler atılan füzenin KN-15 tipi orta menzilli balistik füze olduğunu gösteriyor. Kuzey Amerika Hava Sahası Savunma Komutanlığı Kuzey Kore’den fırlatılan füzenin Amerika’ya tehdit oluşturmadığını kaydetti.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı da Kuzey Kore’nin füzenin 60 km menzil kaydettiğini belirtti.

Belirlemesi zor

Çarşamba günkü test Kuzey Kore’nin sıvı yakıtlı füzelerinden katı yakıtlı füzelere geçtiğini gösteriyor. Middlebury Enstitüsü’nden Jeff Lewis’a göre bu türlerin fırlatılmadan önce belirlenmesi daha zor.

Lewis, “KN-15 denizaltıya ya da karada bir araca konuşlandırılabilir ve bu Kuzey Kore’nin balistik füze programında büyük bir değişim gösteriyor. Sıvı yakıttan katı yakıta geçiyorlar, bulması daha zor, fırlatması daha kolay,” dedi.

Katı yakıtlı roketler uydular tarafından tespit edilmeden önce hızlıca konuşlandırılabiliyor. Sıvı yakıtlı füzeler ise genelde fırlatılmadan önce dolduruluyor, bunun için de zamana ve destek araçlarına gerek duyuluyor, bu da düşmanın önleyici saldırısı için daha kolay hedef olması anlamına geliyor.

Anti-THAAD

Çarşamba günkü deneme önemli çünkü bu, Kuzey Kore’nin çeşitli yerlerden füze fırlatabileceğini gösteriyor.

Kuzey Kore’nin son 4 füze denemesi farklı bölgelerden yapıldı.

Kuzey Kore bu taktikle Amerika’nın THAAD isimli hava savunma sistemini etkisiz hale getirebilir. THAAD’ın bir bataryası Güney Kore’de konuşlandırılmış durumda. Bu bataryanın gelmekte olan füzeleri hedeflemede güçlü radarı bulunuyor. Ancak Kuzey Kore’nin yoğun füze saldırısında etkili olmayabilir.

Ağustos’ta Kuzey Kore Japonya’ya doğru 500 km giden SLBM füzesini başarıyla fırlatmıştı. Bununla birlikte Amerika Pasifik Komutanlığı Komutanı Amiral Scott Swift Pyongyang’ın SLMB’yi geliştirmesi için yılları olduğunu kaydetti.

SLMB’nin geliştirilmesi Kuzey Kore’ye THAAD radarının görüş alanından çıkma kabiliyeti kazandıracak.

Lewis, “Denizaltı Kuzey Koreliler’e THAAD radarının göremeyeceği yerlerde bulunma olanağı verecek,” dedi.

Trump - Xi zirvesi

Wednesday’s North Korean ballistic missile test was conducted just 48 hours before U.S. President Donald Trump is due to meet Chinese President Xi Jinping to discuss Pyongyang's nuclear ambitions.

Kuzey Kore son füze denemesini Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmesinden 48 saat önce yaptı.

Balistik füze teknolojisi ile herhangi bir fırlatma Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali anlamına geliyor ancak Kuzey Kore bunu bağımsızlık ve savunma hakkına zarar verdiği gerekçesiyle kabul etmiyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise konuyla ilgili olarak “Amerika Kuzey Kore konusunda yeterince konuştu, daha fazla yorum yok,” dedi.

Güney Kore ise kınama mesajı yayınladı. Japonya’dan da benzer açıklama geldi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG