Erişilebilirlik

Kuzey Kore’de ‘COVID Dışı’ Bir Salgın Kaynaklı Kapanma


Kuzey Kore’de yetkililer bir solunum yolu rahatsızlığı nedeniyle başkent Pyongyang’da 5 gün sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Kuzey Kore’de yetkililer bir solunum yolu rahatsızlığı nedeniyle başkent Pyongyang’da 5 gün sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Kuzey Kore’de yetkililer bir solunum yolu rahatsızlığı nedeniyle başkent Pyongyang’da 5 gün sokağa çıkma yasağı ilan etti. Güney Kore’deki bir gazetenin ve Kuzey Kore’deki Rus diplomatların bildirdiğine göre rahatsızlığın tam olarak ne olduğu bilinmiyor.

NK News isimli yayının haberine göre, vaka sayılarının artması üzerine başkent Pyongyang’ta yaşayanlara, Çarşamba gününden Pazar gününe kadar sokağa çıkma yasağı ve zorunlu ateş ölçme kontrollarına uyma zorunluluğu getirildi.

Kuzey Kore hükümetinin yaptığı sözkonusu duyuruda gerekçenin COVID-19 olduğuna dair bir bilgi yer almaması dikkat çekti. Ayrıca, kapanmanın başkent dışında başka bölgeleri de kapsayıp kapsamadığı da bu aşamada bilinmiyor.

Pyongyang’taki Rusya Büyükelçiliği de Facebook sayfası üzerinden grip ve farklı bir solunum yolu rahatsızlığı nedeniyle şehirde salgın karşıtı bir uygulama ve kapanma olduğunu doğruladı.

Rus Büyükelçiliği’nin açıklamasında, Kuzey Kore Acil Durumlar Salgın Karşıtı Birim açıklamasına atıfta bulunuldu ve kapanmanın, Pazar gününden sonra üç gün daha uzatılmasının da mümkün olduğunun belirtildiğine dikkat çekildi.

Tıbbi olanakları son derece kısıtlı ve yoksul bir halka sahip Kuzey Kore’nin olası bir COVID-19 salgınına karşı da son derece savunmasız olduğu düşünülüyor ancak şu ana kadar ülkedeki COVID-19 vakalarına dair de net bir bilgi paylaşılmadı.

Dünya genelinde salgının yaşandığı ilk iki yıl boyunca Kuzey Kore, kendi ülkesinde vaka olmadığını iddia etti. Ülkede ilk vaka geçen yıl Mayıs ayında rapor edildi ancak ondan 3 ay sonra da salgının üstesinden gelindiği duyuruldu.

Ancak uzmanlar, ülkede doğru dürüst COVID-19 testi dahi bulunmadığı için Kuzey Kore’li yetkililerin salgının varlığı ve seyrinden habersiz olduğunu tahmin ediyorlar.

Geçen yıl Eylül ayında da Kuzey Kore COVID-19’a karşı aşı kampanyası başlatacağını açıkladı ancak daha sonra bu konuda da herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Ancak salgının ortaya çıkmasıyla birlikte sınırlarını tamamen kapatan Kuzey Kore’nin salgından hafif etkilenmiş olmasının mümkün olduğunu düşünen uzmanlar da var.

Kuzey Kore’de yönetim halkın üzerinde diğer tüm ülkelere göre çok daha etkin bir denetim ve kontrola sahip durumda.

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG