Erişilebilirlik

Kuzey Irak’taki Depremde Ölü Sayısı Artıyor


Irak’ın kuzeyinde meydana gelen depremde ölü sayısı 400'ü aştı. Yaralı sayısı ise 6 binin üzerinde olarak ifade ediliyor. Can kayıplarının en çok İran'da olduğu da gelen bilgiler arasında. Deprem, Irak ve İran'ın yanısıra Türkiye’de de hissedildi.

Irak'ta deprem anı ve sonrası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Amerikan Jeoloji Araştırma Merkezi 7,3 büyüklüğünde olduğunu belirttiği depremin merkez üssünün İran-Irak sınırı boyunca Halepçe kentinin 32 km güneybatısı olduğunu kaydetti. Sarsıntı yüzeyin 23,2 kilometre altında meydana geldi, bu nedenle hasar fazla oldu. İran'da ana depremin ardından 100'den fazla artçı hissedildi.

İran’ın kuzeybatı, batı ve merkez bölgelerinin de depremden etkilendiği belirtilirken, en çok can kaybının Kirmanşah vilayetinde olduğu ifade ediliyor.

İran'ın batısındaki Kirmanşah'da 407 kişi öldü, 6 bin 700 kişi ise yaralandı. Kirmanşah dağlık, kırsal bir bölge. Burada halkın çoğu tarımla uğraşıyor.

İran devlet televizyonuna göre deprem İran-Irak sınırındaki bölgelerde hissedildi ve 8 köy zarar gördü, bazı köylerde elektrik kesildi. Depremden zarar gören bölgelere kurtarma ekiplerinin gönderildiği de kaydedildi.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diledi ve kurtarma görevlileriyle devlet dairelerinin depremden etkilenenlere yardım etmek için ellerinden geleni yapmaya çağırdı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise bölgeyi Salı günü ziyaret edecek.

Iraklı yetkililerse depremin büyüklüğünü 6,5 olarak açıkladı. Deprem başkent Bağdat’ta da hissedildi.

Türkiye Irak'a yardım gönderdi

Türkiye, Irak'taki deprem bölgesine arama ve kurtarma ekipleri yolladı.

Türk Kızılayı, 3 bin çadır ile 10 bin yatak ve battaniye ayrıca gıda ve ısıtıcı taşıyan 33 yardım kamyonunu Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentine gönderdi.

Türk yetkililer, talep gelirse İran'a da yardıma hazır olduklarını açıkladı.

Deprem Sonrasında Türkiye Irak'a Yardım Gönderdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Irak'ın Halepçe kenti 1988'de Saddam Hüseyin tarafından düzenlenen bir kimyasal saldırının hedefi olmuştu. 5 bin kişinin hardal gazıyla öldürüldüğü saldırı sivillere yönelik en büyük kimyasal silah saldırısı olma özelliğini taşıyor.

Ana fay hatlarının üzerinde yer alan İran'da ise 2003 yılında tarihi Bam kentinde meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde 26 bin kişi hayatını kaybetmişti. İran’ı vuran son büyük deprem ise Doğu Azerbaycan vilayetinde Ağustos 2012’de meydana gelmişti, bu depremde de 300 kişi hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG