Erişilebilirlik

Kuzey Irak’ta Artan Petrol Gerilimi


Irak’ın kuzeyinde yönetim ile muhalefet arasında gerilim tırmanıyor.

Anlaşmazlığın merkezinde Kerkük’teki petrol yatakları yer alıyor. Bu kuyulardan günde 150 bin varil petrol çıkarılıyor ve Türkiye üzerinden piyasalara ulaşıyor.

Mesud Barzani yönetimindeki Kürdistan Bölgesel Yönetimi Kerkük’ten petrol satışına bağımsız bir şekilde 2014’te başladı ancak geçen yıl Bağdat ile gelirin eşit olarak paylaşımı konusunda anlaşma yapmak zorunda kaldı.

Anlaşmaya Kerkük bölgesinde etkin olan Kürdistan Yurtseverler Birliği muhalefet etti.

Perşembe günü de Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne bağlı güçler Kerkük’teki petrol tesislerini ele geçirdi ve petrol akışını durdurdu. Daha fazlasının olabileceği yönünde de tehdit de bulundu.

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden bir milletvekili gelişmelerin halkın hem Bağdat’tan hem de Erbil’deki yönetimden rahatsızlığını gösterdiğini kaydetti.

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin Bağdat’taki Irak parlamentosundaki grup lideri Aala Talabani, yerel yetkililerin Bağdat ya da Erbil’in yerel rafineri inşa etme konusunda hazır olmamasından rahatsız olduğunu kaydetti.

Aala Talabani, Irak Mawazeen dergisine verdiği demeçte, gelişmelerin federal yönetim ve Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin yeni rafineri açma koşulu yerine getirmemesinden kaynaklanan doğal bir tepki olduğunu söyledi.

Petrol yetkilileri ve güvenlik kaynakları Kürdistan Yurtseverler Birliği güçlerinin petrol akışına izin vermekle birlikte tesiste kontrolü hala elinde tuttuğunu belirtti.

Bir kaynak da Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin petrol paylaşımı anlaşmasının bir hafta içinde iptal edilmesini istediğini belirtti ve petrol akışının yine durabileceğini söyledi.

Partiden bir yetkili de eğer talepler karşılanmazsa Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin petrol akışını bir hafta içinde durduracağını kaydetti.

Söz konusu petrol sahası 2014’e kadar Bağdat’a ait petrol şirketi tarafından işletiliyordu. Bu, Peşmergeler’in 2014’te Kerkük bölgesinin kontrolünü almalarına kadar sürdü.

Şu an yürürlükteki Kerkük petrol paylaşımı anlaşması Irak Başbakanı Haider El Abadi ile Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani tarafından imzalandı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG