Erişilebilirlik

Kuzey Irak’taki Havaalanlarında Yoğun Gün


Merkezi Irak hükümetinin, Kuzey Irak’a uluslararası uçuşları Cuma günü askıya alacağını açıklamasının ardından, Erbil Havaalanı en yoğun günlerini yaşıyor. Yüzlerce yolcu Cuma gününden önce seyahat etmek için havaalanında bekliyor.

Çoğu yabancı olan yolcular, Lübnan, Mısır ve Türkiye gibi bölge ülkelerinden uçuşların iptal edileceği endişesiyle biletlerini değiştirmeye çalışıyor.

Associated Press’e konuşan Türk yolcu Murat Mutlar, Erbil’de çalıştığı şirketin kendisini Türkiye’ye yollama kararı aldığını, uçuşlar yeniden başladığında geri dönüp çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Irak Başbakanı Haydar El Ebadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin sınır ve havalimanlarının kontrollerini Bağdat'a teslim etmesini istemişti. Irak Ulaştırma Bakanlığı da uluslararası havayolu şirketlerinden Erbil ve Süleymaniye havaalanlarına tüm seferlerini Cuma gününden itibaren durdurmasını talep etmişti.

Uçuşlarını durduran son ülke Katar oldu. Katar Havayolları Cumartesi gününden itibaren Erbil seferlerini kaldırdı. Lübnan, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri’nden havayolu şirketleri de bu karara uyuyor.

Yıldırım ile Ebadi görüştü

Öte yandan Irak Başbakanı El Ebadi, Başbakan Binali Yıldırım ile telefonda görüştü. Ebadi’nin ofisinden yapılan açıklamada Türkiye’nin, Irak hükümetinin Kürt bağımsızlık referandumu ile ilgili tüm önlemleri destekleyeceği belirtildi.

Açıklamada, Türkiye’nin ham petrol ithalatını sadece Bağdat hükümeti ile sınırlandıracağı da yer aldı. Ankara’dan ise konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG