Erişilebilirlik

Kutup Girdabı Amerika’nın Yakasını Bırakmıyor


Amerika’nın doğu ve güney eyaletlerinde hayatı felce uğratan şiddetli kar fırtınalarının Cumartesi günü de etkili olması bekleniyor.

Amerika’nın doğu kıyılarında, zaten son derece sert geçen kış mevsiminin en zor günlerinden biri olan Perşembe gecesi kar fırtınası başladı ve Cuma günü kar kalınlığı yer yer 40 santimetreye ulaştı.

Son dalga kar fırtınası meteoroloji tarafından tahmin edilmiş, yetkililer uyarılarını yapmıştı. Bu nedenle de milyonlarca insan Cuma günü evlerinin önünden kar küreyeceğini biliyordu. Ancak ülkenin güneyinde meteorolojik tahminleri şaşırtan ve önlemesi güç hava koşulları oluştu. Kar fırtınası yüzünden adeta buz kalıbına dönüşen ağaçlar yola devrilerek elektrik direklerini devre dışı bıraktı. Bölgede en az 1 milyon kişi elektriksiz kaldı.

Kar fırtınasının oluşturduğu olumsuz koşullardan dolayı meydana gelen kazalarda en az 18 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Arabasının bagajına yaptığı market alışverişlerini doldurduğu sırada özel bir kar küreme aracının kendisine çarpması sonucu hayatını kaybeden hamile bir kadın da ölenler arasında yer alıyor. Sekiz aylık hamile kadının bebeği, hastanede sezaryen yöntemiyle kurtarıldı, ancak bebeğin durumunun kritik olduğu bildiriliyor.

Çarşamba günü güneydoğudaki eyaletleri etkisi altına alan kar fırtınası yukarı doğru ilerleyerek Atlantik Okyanusu kıyılarını sardı. Perşembe günü ise iyice kuzeye ilerledi ve Boston ve çevresindeki geniş bölgeyi etkiledi. 30 santimetrenin üzerinde kar kalınlığına ev sahipliği yapan Atlantik kıyıları boyunca devlet daireleri ile okullar kapatıldı, uçuşlar iptal oldu. Başkent Washington’da otobüs hizmeti de verilemedi.
Bazıları da tüm zor koşullara rağmen eve hapsolmayarak karın tadını çıkarmaya kararlıydı. Kimileri, kent merkezindeki Ulusal Park’a yürüyerek kardan adam yaptı, kimileri kayak takımlarıyla kentin göbeğinde kaydı.

Amerika bu yıl alışılmışın dışında çok sert kış şartlarına ev sahipliği yapıyor. Doğu kıyılarına son yıllarda görülen en yoğur kar yağışını bırakan kış koşulları, güney bölgelerde bile görülerek şaşırttı. Ülkenin orta batısında yer alan kentler ise ölümcül soğuklarla boğuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG