Erişilebilirlik

Kutup Ayılarını Korumayı Amaçlayan Film: ‘Kuzey Kutbu’na Doğru’


Kuzey Kutbu’yla ilgili üç boyutlu yeni IMAX filmi, kutup ayılarını ve ayıların yaşam alanlarını kurtarmak için başlatılan uluslararası kampanyanın bir parçası. Greg MacGillivray’in yönettiği ve Amerika’da gösterilmeye başlanan film kısa süre içinde tüm dünya sinemalarında vizyona girecek.

Sayıları yalnızca 20 bin civarında olan kutup ayılarıyla ilgili ‘Kuzey Kutbu’na Doğru’ adlı IMAX filmi, aktris Meryl Streep tarafından seslendirilmiş: ”Fok etiyle beslenen bu hayvanlar dünyanın en büyük ayıları. Ancak Kuzey Kutbu ısınıyor, deniz buzulları eriyor.”

Film, kutubun tehlike altındaki ekosistemini anne kutup ayısı ve ikiz yavrularına odaklanarak anlatıyor.

Meryl Streep, ”Burası soğuk, acımasız bir dünya. Ama anne kutup ayısı ve yavruları için bir cennet,” diyor.

Ödüllü doğa fotoğrafçısı Florian Schulz, filme eşlik eden bir kitap hazırlamış. Schulz, amacının Kuzey Kutbu hakkında kamuyu bilinçlendirmek olduğunu söylüyor: ”Kutup ayıları buzullar olmadan yaşayamaz. Uzmanlar 2040-2050 yıllarına kadar deniz buzullarının tamamen eriyeceğini tahmin ediyor.”

Kuzey Kutbu’nda bir çadırda 18 ay yaşayan Schulz, kutupta güneş panelleriyle çalışan kar motosikletiyle dolaşmış: ”Malzemelerinizin tamamen donması gerekli. Bu şekilde hep donuk muhafaza etmek gerekiyor. Uyku tulumunun ya da çadırın içine alamazsınız çünkü ısı, malzemelerin üzerinde sulanmaya neden olur. Sular donunca da bu buzlardan kurtulamazsınız.”

Soğukta fotoğraf malzemelerini korumak ve kameralara alışık olmayan yabani hayatı filme çekmek, yapımcılarını oldukça zorlamış. Beyazlar içinde kamufle edilen otomatik kameraysa bir ayının dikkatinden kaçmamış.

Schulz bir gün bir kutup ayısının kendisine 7 metre yaklaştığını söylüyor: ”Yere ateş ettik. Ses çok yüksekti. Kutup ayısı silah sesini duyunca artık uzaklaşması gerektiğini anladı. Çok korkutucu bir andı.”

Film ve kitap, Kuzey Kutbu’ndaki kutup ayılarını korumayı amaçlayan kampanyanın bir parçası.

Dünya Yabani Hayat Vakfı’ndan Suzanne Apple, ”Üzerinde çalıştığımız bölge Kanada’nın kuzeyi, Grönland ve Danimarka’da kalan son buzullar. Araştırmalarımız buradaki buzulların en uzun süre dayanacağını gösteriyor,” diyor.

Ancak maden, petrol ve doğalgaza olan talep Kuzey Kutbu ve kutup ayıları için ayrı bir tehdit unsuru.


XS
SM
MD
LG