Erişilebilirlik

Kushner Kahire’de Temaslarda Bulunuyor


Beyaz Saray Danışmanı Jared Kushner, İsrail-Filistin barış sürecini yeniden canlandırmanın yollarını araştırmak üzere çıktığı Ortadoğu turu kapsamında Mısır’ın başkenti Kahire’de temaslarda bulunuyor.

Kushner, kayınpederi olan Başkan Donald Trump tarafından, 2014 yılında çöken Ortadoğu barış görüşmelerini yeniden canlandırmakla görevlendirilmişti. Ancak Kushner görülür düzeyde az bir ilerleme sağlarken, Trump’ın “nihai anlaşma” olarak nitelendirdiği hedefe yönelik net bir vizyon da ortaya koymuş değil.

ABD yönetiminin Mısır’a yaklaşık 100 milyon dolarlık askeri ve ekonomik yardımları kesmesi, 200 milyon dolarlık da askeri fon desteğini ertelemesi kararının da Kushner’in ziyaretine yansıdığı görüldü. Kushner Mısırlı yetkililerden soğuk bir karşılama görürken, Dışişleri Bakanlığı da planlanan bir görüşmeyi iptal etti.

Kushner’in ziyaretinin hemen öncesine denk gelen kesintiler, Mısır’ı insan hakları konusunda ilerleme eksikliği ve sivil toplumla diğer hükümetten bağımsız gruplar üzerindeki baskıları nedeniyle cezalandırma niyeti taşıyor.

Kushner’in Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi’yle görüşmesi ise iptal edilmedi. Trump, Sisi’yi teröre karşı savaşta kilit bir müttefik olmakla övmüştü.

Kushner’in başkanlığını yaptığı Beyaz Saray heyetinde, uluslararası müzakerelerden sorumlu temsilci Jason Greenblatt ve ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı Dina Powell da bulunuyor.

Kushner’in heyeti dün Ürdün’ü ziyaret ederek Kral Abdullah’la görüşmüştü. Ürdün devlet ajansı Petra’nın geçtiği habere göre Kral Abdullah, ABD’nin Ortadoğu barış sürecinde rol üstlenmesi ve Trump’ın bir barış anlaşmasına varılmasına bağlılığının önemini vurguladı. Amerikan heyeti ayrıca Suudi Arabistan ve Katar’da temaslarda bulundu.

Amerikalı yetkililerin yarın da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin lideri Mahmud Abbas’la ayrı ayrı görüşmeler yapması öngörülüyor. Ancak görüşmelerde önemli bir ilerleme sağlanması beklenmiyor.

Trump, yaklaşık 20 yıldır konuya dair Amerikan politikasının çekirdeğini oluşturan iki devletli çözümü henüz tam anlamıyla onaylamadı. ABD Başkanı, nihai bir çözümün şekline ilişkin kararı İsrail ve Filistinliler’in vereceğini söylemişti.

Trump, İsrail’i yeni yerleşim yerleri inşasında itidalli olmaya çağırmıştı ancak bu faaliyetlerin dondurulması yönünde bir talepte bulunmaması Filistinliler’den tepki almıştı. Trump ayrıca ABD’nin büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma sözünü yerine getirmeyi de erteledi. İsrail bu adıma memnuniyetle bakarken, Filistinliler ise şiddetle karşı çıkıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG