Erişilebilirlik

Kushner İkinci Kez Kongre'de İfade Verdi


Başkan Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner dün Senato İstihbarat Komisyonu’na Rusya’nın geçen yılki Amerikan başkanlık seçimlerine müdahalesi iddialarıyla ilgili ifade vermişti. Kushner bugün de Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nda konuştu. Her iki oturum da kapalı kapılar ardında yapıldı.

Trump'ın eski kampanya menajeri Paul Manafort da Senato İstihbarat Komisyonu'nun her iki partiden yetkilileriyle toplantı yaparak, onların sorularını yanıtladı.

Manafort'un toplantısında, Başkan Trump'ın en büyük oğlu Donald Trump Jr ve Jared Kushner'ın de katıldığı, bir Rus avukatla geçen Haziran ayında yaptıkları görüşmenin üzerinde durulduğu belirtildi. Amerikan AP ajansının toplantı hakkında bilgi sahibi isimsiz kaynaklara dayandırdığı habere göre, Manafort toplantıyla ilgili notlarını yetkililere teslim etti. Manafort'un diğer konularda da istihbarat komisyonun üyeleriyle ilave toplantılar düzenlemeyi kabul ettiği kaydedildi.

Bu arada Senato Adalet Komisyonu, Manafort'u yarın halka açık oturumda ifade vermeye çağırdı. Açıklama, Komisyonun başkanı Cumhuriyetçi Chuck Grassley ve en kıdemli Demokrat üyesi Dianne Feinstein tarafından yapıldı. İki Kongre üyesi, Manafort'un komisyonun yetkilileriyle özel ve gönüllü görüşmesinin şartları üzerinde anlaşmaya varılamadığını, dolayısıyla kendisini ifade vermesi için komisyonun yarınki oturumuna çağırdıklarını duyurdu.

Kushner'in de Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu'yla toplantısı 3 saat civarında sürdü.

Komisyonun Rusya soruşturmasını idare eden Cumhuriyetçi milletvekili Mike Conaway, Kushner için "açık sözlüydü ve sorduğumuz her soruya yanıt vermeye istekliydi" dedi. Conaway, Kushner'in, komisyonun olası ilave sorularına yanıt vermeye hazır olduğunu da ifade etti.

Komisyonun en kıdemli Demokrat üyesi Adam Schiff de, toplantıda Kushner'e sorulan soruların komisyonun hakkında endişe ettiği bir dizi konuyu içerdiğini belirterek, "Buraya gelip ifade verme gönüllülüğünü takdir ediyoruz" dedi.

Kushner, Rusya’nın Amerikan başkanlık seçimlerine müdahalesini araştıran Senato İstihbarat Komisyonu’nda da dünkü ifadesi sonrasında yaptığı açıklamada, Ruslarla gizli işlere girişmediğini, Trump'ın seçim kampanyası ekibinden bunu yapan birini de tanımadığını söylemişti.

Kushner, "(Komisyona) Gönüllü olarak ilettiğim kayıt ve belgeler, attığım tüm adımların uygun olduğunu ve çok özgün bir kampanyanın normal akışı içerisinde vuku bulduğunu gösterecek. Şunu çok net söyleyeyim: Rusya'yla gizli anlaşma yapmadım, kampanya içerisinde bunu yapan birini de bilmiyorum. Uygunsuz hiç bir temasım olmadı. İşlerim için Rus fonlarına bel bağlamadım ve talep edilen tüm bilgileri temin etmede tamamen şeffaf oldum" diye konuşmuştu.

İfadesinden önce yayınladığı yazılı açıklamada da Kushner, Donald Trump Jr ve eski kampanya şefi Manafort’la birlikte Moskova’yla bağlantılı Rus avukatla görüştüğünü kabul etmiş ancak görüşmeye geç katıldığını ve seçim kampanyasının konuşulduğuna şahit olmadığını kaydetmişti.

Bir görüşme daha

Bu arada Kushner’in bir Rus yetkiliyle daha görüştüğü kendisinin açıklamasıyla ortaya çıktı.

Açıklamada Kushner’in Aralık ayında Rus bankası Vneshekonombank’ın başkanı Sergei Grokov’un görüştüğü bilgisine yer verildi.

Kremlin, Kushner’in Rus devlet bankası Vneshekonombank’ın başkanıyla görüşmesinin Kremlin’in emriyle olmadığını belirtti.

Kushner, Gorkov’la görüşmesini Sergei Kislyak’ın söylediğini kaydetti.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, “Bu bağlantılar için Kremlin’den yetkiye gerek yok ve bunlar Kremlin’in adına yapılmadı” dedi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG