Erişilebilirlik

Kushner: ‘Gizli Anlaşma Yapmadım’


Başkan Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, Ruslarla gizli işlere girişmediğini, Trump'ın seçim kampanyası ekibinden bunu yapan birini de tanımadığını söyledi.

Rusya’nın Amerikan başkanlık seçimlerine müdahalesini araştıran Senato İstihbarat Komisyonu’nda bugün kapalı kapılar ardında ifade veren Kushner, 2 saat süren oturumun ardından gazetecilere kısa bir açıklama yaptı.

Kushner, "(Komisyona) Gönüllü olarak ilettiğim kayıt ve belgeler, attığım tüm adımların uygun olduğunu ve çok özgün bir kampanyanın normal akışı içerisinde vuku bulduğunu gösterecek. Şunu çok net söyleyeyim: Rusya'yla gizli anlaşma yapmadım, kampanya içerisinde bunu yapan birini de bilmiyorum. Uygunsuz hiç bir temasım olmadı. İşlerim için Rus fonlarına bel bağlamadım ve talep edilen tüm bilgileri temin etmede tamamen şeffaf oldum" diye konuştu.

Başkan Trump'ın "daha iyi bir mesajının olması ve daha akıllı bir kampanya yürütmesi" nedeniyle seçimi kazandığını belirten Kushner, "Bunun tersini öne sürmek ona oy verenlerle alay etmektir" ifadesini kullandı.

Kushner açıklamasının ardından soru almadı.

Jared Kushner senatörlerle toplantısı öncesinde de 11 sayfalık yazılı açıklama yayımladı. Kushner’in yarın da Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nda konuşması planlanıyor.

Kushner yazılı açıklamasında, “Paylaştığım kayıt ve belgeler, kampanya ve geçiş döneminde yaptığım binlerce görüşme arasında Rus temsilcilerle belki 4 temasım olduğunu gösterecek. Bunların hiçbirinin seçimler üzerinde herhangi bir etkisi olmadı ve akılda kalır nitelikte temaslar değiller” dedi.

Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak’la yaptığı bazı görüşmelere de değinen Kushner, bu görüşmelerde ABD-Rusya ilişkilerinin geliştirilmesi niyeti üzerinde konuştuklarını söyledi ancak Kislyak’la telefonda bundan daha ileri düzeyde diyaloglarının olduğu şeklindeki haberleri reddetti.

Kushner: ‘Gizli Anlaşma Yapmadım’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Kongre’nin ilgili komisyonlarının, Kushner’den, Rusya’yla kurduğu temaslar hakkında bilgi vermesini istemesi bekleniyor. Bu temaslar arasında, geçen Haziran ayında bir Rus avukat ve Moskova’yla bağlantılı diğer şahıslarla yapılan görüşme de var.

Bu görüşme, Başkan Trump’ın en büyük oğlu Donald Trump Jr.’ın kamuoyuyla paylaştığı e-postalar sonrasında tartışmaların odağı haline gelmiş durumda. Oğul Trump’ın e-postalarında, Hillary Clinton’a zarar verici bilgiye sahip olduğu gerekçesiyle Rus avukatla görüşmeye oldukça istekli olduğu görülüyor.

Görüşmeye katılan Trump Jr., ve dönemin kampanya yöneticisi Paul Manafort’un da bu hafta Senato Adalet Komisyonu’na ifade vermesi planlanmıştı ancak bu oturum ertelendi. İkilinin komisyona kayıtlar ve bilgiler paylaşacağı belirtildi.

Bu görüşmede bulunduğu sırada seçim kampanyası hakkında konuşulmadığını kaydeden Kushner, “Zamanımın burada iyi harcanmadığına hızlıca kanaat getirdim” ifadesini kullandı.

Rusya soruşturması Trump’ın en yakınındaki isimlere uzanırken, olası bir başkanlık affı konusunda sorular doğdu. Trump’ın hukuk ekibi, Anayasa’nın başkana geniş af yetkileri tanıdığına dikkat çekiyor ancak şu anda tasarlanan bir şeyin olmadığını belirtiyor.

Trump’ın avukatı Jay Sekulow ABC’de yayınlanan “This Week” programında yaptığı açıklamada, “Bu konuyu araştırmıyoruz çünkü af konusu şu anda masada değil. Affedilecek birşey yok” dedi.

Aynı programda konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, “Amerikalılar’ın en fazla önemsediği üç konu göçmenlik, sağlık sistemi ve istihdam. Medyanın en önem verdiği üç konu ise Rusya, Rusya ve Rusya” diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG