Erişilebilirlik

Kuş Gribi New York’ta Yeniden Ortaya Çıktı


10 sene önce yok olduğu düşünülen H7N2, yani popüler ismi ile kuş gribi, New York’ta sürpriz bir şekilde yeniden ortaya çıktı.

Kasım ayında New York’un hayvan barınaklarında yaşayan kedilerin bir anda hızla hastalanmaya başlamasıyla alarma geçen yetkililer, virüsü taşıyan yaklaşık 500 kediyi Queens mahallesinde kurdukları geçici klinikte karantinaya aldı.

Bu epideminin şu ana kadar kedileri etkileyen en büyük virüs olduğu belirtildi. Klinikte bulunan 386 kedinin virüsü taşıdığı ve virüsün etkisi tamamen geçmeden bu barınaktan çıkmalarının mümkün olmayacağı belirtildi. Virüs etkisini yaklaşık 3 hafta devam ettirebiliyor.

ASPCA Amerikan Hayvanları Koruma Topluluğu ile DOHMH yani New York Şehri Sağlık Bakanlığı ile ortak gerçekleştirilen operasyonun başarılı olduğu ve epideminin kontrol altına alındığı belirtildi. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre virüsün kedilerden insanlara geçme sansı oldukça düşük. Şu ana kadar sadece bir vakanın tespit edildiği açıklanırken, gribin insanlara geçmesi halinde ise gribin etkisinin azaldığı belirtildi. Virüsün semptomları gözlerde kızarıklık veya yaş, öksürük ve dudak kuruması.

Queens’teki barınakta kediler sosyalleşmeleri için kafeslerde gruplar halinde tedavi görüyorlar. ASPCA görevlilerin verdiği bilgilere göre karantinada bulunan kediler 45 ila 90 gün boyunca bu barınakta gözetim altında tutulacaklar. New York’taki tüm ASPCA barınakları da özel bir şirket tarafından temizletilerek virüsün yayılması kontrol altına alınmış durumda.

New York Sağlık Bakanı Dr Mary T Bassett 12 Kasım-15 Aralık tarihlerinde New York’taki hayvan barınaklarından kedi alanların yetkili ajanslarla iletişime geçip kedilerinin test edilmesini istediklerini belirtti ve “Virüs taşıma ihtimalleri olan bazı kedilerin evlat edinildiği doğru fakat kriz genel anlamda kontrol altında” dedi.

Barınakta çalışmaları için Amerika’nın dört bir yanından doktorlar davet edildi. Bu doktorlara ASPCA gönüllüleri de eşlik ediyor. Barınakta yaklaşık 50 kişi görev yapıyor.

En son 2006 yılında New York’taki kanatlı hayvan çiftlik ve satış noktalarında görülen H7N2 virüsü, popular ismi ile kuş gribinin tekrar New York’ta ve kedilerde görünmesinin sebebihenüz netleşmiş değil. Uzmanlara göre İlk vaka geçtiğimiz Ekim ayında Bronx mahallesindeki hayvan barınağında bulundu. Barınağa getirilen Alfred isimli kedi buradan evlat verildikten kısa bir süre sonra oldu. Uzmanlar Alfred’in virüsü nasıl kaptığını henüz tespit edemedi.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG