Erişilebilirlik

Kurtulmuş: 'Video Görüntülerini Teyit Edecek Bilgi Yok'


IŞİD’in 2 Türk askerini katlettiğini iddia ettiği video görüntüsüyle ilgili Ankara’dan henüz “teyit edilmiş, netleşmiş bilgi yok” açıklaması geldi.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, bugünkü kabine toplantısı sonrasında kameralar karşısına geçti ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği müzakerelerini de ele aldıklarını belirtti. Basın toplantısında Kurtulmuş’a, Türkiye’nin günlerdir internette erişim yasaklarına rağmen konuştuğu ve dünya medyasında yayımlanan IŞİD’in rehin tuttuğu 2 Türk askerini katlettiğini duyurduğu video ile ilgili soru yöneltildi.

Kurtulmuş, IŞİD’in yayınladığı ve 2 Türk askerini katlettiklerine ilişkin video hakkında şunları söyledi:

“Bu video görüntüleriyle ilgili henüz TSK ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından teyit edilmiş, netleşmiş bir bilgi yoktur. Zaten teyit edilmiş bir bilgi olsa bunu kamuoyuyla paylaşırız. Soruyu sorduğunuz için özellikle teşekkür ediyorum. Bu tür terör örgütleri dünyanın aşağılık, en kirli mekanizmaları. Olsun, olmasın herhangi bir video görüntüsünü yayınlayarak, halka korku salmak istiyor. Halkı çaresizliğe itmek istiyor. Halkı kendi içine kapatmaya çalışıyor. Herkes birbirinden, yanındakinden korksun istiyor. Kusura bakmasınlar. Medyadaki bazı arkadaşlar da lütfen ayaklarını denk alsınlar. Özellikle sosyal medya sorumsuzca yayın yapılacak bir alan değildir. Türkiye şu anda DEAŞ’la fiilen sahada bir savaş halindedir. Oturduğu sıcak masaların üstünde uyduruk görüntüler üzerinden propagandalarla Türk halkının moralini bozmaya çalışmak vatanseverlik değildir. Sosyal medya, büyük bir imkan, büyük bir nimet. Bundan milletimizin menfaatleri istikametinde istifade edelim. Terör örgütlerinin istediği şekilde sosyal medyayı kullanacak bir duyarsızlık içerisinde kimse olmasın. Bu milli bir sorumluluktur, milli bir görevdir. Çok şükür ulusal medya da bu anlamda büyük oranda özellikle son dönemlerde bu konuda ciddi bir dayanışma vardır. Haberleri milli menfaatlerimizin süzgecinden geçirerek, değerlendiriyorlar. Bu değerlendirme içerisinde hareket eden medya kuruluşlarımıza da çok teşekkür ediyorum.”

22 Aralık Perşembe gecesi IŞİD'in sosyal medya hesaplarından yayınladığı 19 dakikalık videoda Er Sefer Taş ve Jandarma İstihbarat'ta görevli olduğu belirtilen Fethi Şahin’i yakarak katlettiği öne sürülmüştü. Video veya ilgili haberi Türkiye’de haber sitelelerinde yer alınca internette erişim yasakları uygulanmaya konulmuş ve hafta sonu boyunca da Twitter’a erişilememişti.

“Kimse yardım etmese de El-Bab Operasyonu çözülebilecek”

Irak’ta uluslararası koalisyon güçlerince Musul Operasyonu’nun yoğun şekilde sürdürülmemesi nedeniyle Türkiye’de IŞİD’in askeri gücünü El Bab bölgesine kaydırdığı ve dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin şiddetli dirençle karşılaştığı iddiaları da gündemdeydi. Uluslararası koalisyona yönelik suçlamalar yapılırken, Suriye’de Türkiye’nin yalnızlaştırıldığı iddiası da vardı. Bu iddiaları değerlendiren Kurtulmuş,“Musul’da DEAŞ çok kuvvetli şekilde direnç gösterdiği için Musul operasyonu zaten bitirilemedi. DEAŞ unsurları Musul’dan ayrıldılar diye El Bab operasyonu savsaklanıyor değil. Musul’daki DEAŞ unsurları oradaki varlıklarını sürdürüyor. Bu bilgi, yanlış bir bilgidir. Türkiye, El Bab operasyonuyla ilgili, Fırat Kalkanı operasyonunun bütün ayaklarıyla ilgili, bütün tarafları zamanında, vaktinden önce bilgilendirmektedir” dedi.

Kurtulmuş, El Bab bölgesiyle ilgili ABD ile herhangi bir görüşme olup olmadığı sorusu üzerine de, “Münbiç’ten PYD’nin çıkarılması için şu anda çok seri görüşmeler sürdürülüyor. Başta verilen söz çerçevesinde PYD’nin Fırat’ın doğusuna gitmesini sağlayacak sonuç, inşallah elde edilecektir. Türkiye’yi bir dönem dışarıdan hava koalisyonu destekledi. Türkiye’ye kimse yardım etmese de Türkiye bu bölgeleri kendi ulusal güvenlik meselesi olarak gördüğü için El Bab Operasyonu’nu da milli birikimleriyle çözebilecek bir noktadadır. Kolay değil, hepimiz farkındayız. İnşallah hep beraber bu desteği vereceğiz ve El Bab’ın Türkiye’nin ulusal güvenliğinin bir parçası olduğunu da hiçbir zaman unutmayacağız” diye konuştu.

Uzmanlar gibi yorumlamada bulunmayacağını kaydeden Kurtulmuş, üç önemli şehir Musul, Rakka ve El Bab’da operasyonlar yapıldığını belirterek, “Uluslararası camia bir an evvel DEAŞ’ı buralardan temizlemek için işbirliği yapıyor. Ümit ederim ki sonuç elde ederiz” dedi.

Kurtulmuş, Rusya askeri hava kuvvetlerince El-Bab Operasyonu’na destek verilip verilmediğiyle ilgili soruya karşılık sahada bir savaş oyunun oynanmadığını ve ne gerekiyorsa onun yapıldığını söyledi.

Kurtulmuş, Rusya’nın Ankara’da Suriyeli muhaliflerle bugün görüşme yaptığı iddiasıyla ilgili soruyu yanıtlarken bu iddiayı doğrulamadı, ancak geçmişteki müzakerelerle Halep’ten 40 bin kişiyi tahliye ettiklerini hatırlattı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG