Erişilebilirlik

Kürtler'e Doğrudan Silah Yardımı Kongre’de


Kürtler'e Doğrudan Silah Yardımı Kongre’de
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu dünkü oturumunda IŞİD’le mücadele eden Kürt Peşmerge güçlerine doğrudan silah yardımı yapılmasını ve eğitim verilmesini öngören tasarıyı oybirliğiyle onayladı.

Tasarının ele alındığı oturumda konuşan Californialı Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Ed Royce, “Kuzey Irak’taki Kürtler, IŞİD’le mücadelemizde en yakın müttefiklerimiz arasında yer alıyor,” dedi.

Royce, mevcut yasalara göre Peşmergeler'e silah yardımının Şiiler’in kontrolundaki merkezi Bağdat hükümeti üzerinden yapıldığını, bunun da silah sevkiyatını ve eğitim sürecini yavaşlattığını belirtti.

Kongre üyesi Royce, “Bu yasa tasarısı bu tür engelleri ortadan kaldıracak,” dedi.

Tasarı, Kürtler'e tank-savar füzeleri, zırhlı araç ve uzun menzilli silah sevkiyatını öngörüyor.

Tasarı Obama’ya Kürtler'e doğrudan silah yardımı yapılması yetkisi verse de bunu şart koşmuyor, ancak Bağdat hükümetini by-pass ettiği için tartışmalı. Bağdat, Kürtler'e doğrudan silah yardımı yapılmasına karşı çıkıyor.

Tahran yönetiminin desteklediği Şii milisler de Amerika’nın Kürtler'e veya Sünni gruplara doğrudan silah yardımı yapmasına karşı. Şii milisler, Kürtler'e ve Sünni gruplara daha fazla otonomi sağlamasından korktukları Amerikan silah yardımının doğrudan yapılması halinde Irak’taki Amerikan kuvvetlerine saldırma tehdidinde bulunuyor.

Komisyonda dün kabul edilen tasarı, Başkan Obama’ya üç yıl boyunca Iraklı Kürtler'e doğrudan silah ve eğitim yardımı yapması için yetki veriyor, bunu yaparken de Irak’taki merkezi hükümetle danışmalarda bulunması tavsiyesinde bulunuyor. Tasarı, gönderilecek silahların IŞİD’le mücadele için kullanılmasını da öngörüyor.

Royce, “Irak’ta halen 160 bin kişilik Peşmerge gücü var, bunların %30’unu kadınlar oluşturuyor. Bunlardan 8 bin 500’ü cephede yetersiz kalan silahları yüzünden öldü veya yaralandı. Ancak IŞİD’ten kaçmak yerine ellerindeki eski silahlarla savaşmayı tercih ettiler,” dedi.

Royce Peşmerge güçlerinin Saddam Hüseyin döneminden ve hatta İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma silahlarla çarpıştığını da söyledi.

Oturumda söz alan birçok Demokrat Kongre üyesi de tasarı lehinde konuştu. New York’u temsil eden Demokrat Eliot Engel, “Kürtler'e, kendilerini savunmaları için ne gerekiyorsa vermeliyiz, IŞİD’e karşı tek başlarına mücadele edemezler” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG