Erişilebilirlik

Kürtler Türk Sınırındaki Kasabayı Ele Geçirdi


Türkiye-Suriye sınırındaki bir mülteci kampı
Türkiye-Suriye sınırındaki bir mülteci kampı
PKK ile ilişkili Suriyeli Kürt militanların Türk sınırına yakın Resulayn (Serekaniye) kasabasını ele geçirdiği bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada kasabanın Nusra Cephesi'ne bağlı İslamcılar militanlarla günlerdir süren çatışmalardan sonra ele geçirildiği belirtilirken Suriyeli Kürtler'in Demokratik Birlik Partisi (PYD) için “ayrılıkçı terörst örgüt” deyimi kullanıldı. Açıklamada çatışmaların sona erdiği de vurgulandı.

Sınır kasabası Ceylanpınar’da Suriye’den açılan roket ateşi sırasında bir Türk vatandaşı hayatını kaybetmişti. Önce 15 yaşında bir çocuğun da aldığı yaralar sonucu öldüğü bildirilmişti. Ancak daha sonra göğsünden yaralanan erkek çocuğun ölmediği, ameliyat için Ankara’ya götürüldüğü öğrenildi.

Genelkurmay roketlerin isyancı Nusra Cephesine bağlı el-Kaide yanlısı İslamcı isyancılar ile Kürt militanların çatıştığı Resulayn kasabasından geldiğini ve çatışma kuralları gereği karşılık verildiğini açıkladı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD)’ne bağlı kürt militanların İslamcı grubu püskürterek kasabanın kontrolünü ele geçirdiğini merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü tarafından da doğrulandı.

Örgüte göre çatışma Nusra Cephesi militanlarının devriye gezmekte olan silahlı bir Kürt grubuna saldırması ve bir kişiyi rehin alması üzerine çıktı.

Kürtler, toprak uyuşmazlığından doğan çatışmada sekiz Nusra Cephesi militanını öldürdüklerini bildirdi.

PYD: 'Ceylanpınar'da bir hatamız olduysa özür dileriz'

Amerika'nın Sesi Kürtçe Bölümü'ne konuşan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Konseyi üyesi Dr. Nasır Hacı Mansur, hem dinci militanlar hem de Özgür Suriye Ordusu savaşçılarının kasabadan çıkarıldığını söyledi.

Nasır Hacı Mansur, Ceylanpınar'a seken mermilerin kişiyi öldürmesi ve diğerini de yaralamasıyla ilgili olarak "Bir hatamız olduysa özür dileriz" diye konuştu ve bu gruplar çıkarıldıktan sonra kasabanın kontrolünün kendilerinde olduğunu, böyle bir hataya fırsat vermeyeceklerini açıkladı.

Kürt yetkili ayrıca, son dönemde Türk hükümetinden göreceli olarak daha az hasmane tavır gördüklerini belirtti.

Türkiye'deki Demokratik Toplum Kongresi (DTK) gibi, PYD'nin sivil örgütlenme kurumu olan TEV-DEM'in Yürütme Konseyi üyesi Dr. Nasır Hacı Mansur'la Amerika'nın Sesi Kürtçe Bölümü'nden Mutlu Çiviroğlu'nun yaptığı söyleşiyi aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:55 0:00
Linki indirmek için

Suriye’de Kriz Felaket Boyutunda

Bu arada BM yetkilileri Suriye’deki iç savaşta her ay en az 5 bin kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Mülteci krizi de 1994 yılında Ruanda’daki soykırımdan bu yana en kötü seviyeye geldi.

BM İnsan Haklarından Sorumlu Genel sekreter Yardımcısı Ivan Simonoviç dün Genel Kurul üyelerine sunduğu raporda artan ölü sayısıyla birlikte Suriye’deki durumun ciddi biçimde kötüleştiğini kaydetti. Simonoviç, çocukların bile gözaltına alındıklarını, işkenceye maruz bırakıldıklarını, ve infaz edildiklerini söyledi. BM yetkilisi, toplu şekilde adam öldürmenin de giderek hız kazandığını kaydetti.

BM Mülteciler Dairesi Başkanı Antonio Gueterres de yaklaşık 1 milyon 800 bin mültecinin üçte birinin yıl başından bu yana Lübnan, Ürdün, Türkiye, Irak ve Mısır’a sığındığını da söyledi.

BM yetkilileri hem isyancıların hem de ordu birliklerinin insani yardımların sevkiyatını engellediğini de açıkladı.

Suriye hükümeti adına konuşan bir diplomat ise, Genel Kurul’da, halkın insani yardımları alabilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Suriyeli yetkili, sorunların çoğundan, diğer ülkelerden Suriye’ye sızan teröristleri sorumlu tuttu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG