Erişilebilirlik

Suriyeli ve Iraklı Kürtler Saldırıdan Memnun


Amerika’nın Suriye ordusuna ait Şayrat Hava Üssü’ne füze saldırısı düzenlemesinin ardından gözlerin çevrildiği Ortadoğu hava operasyonuna farklı tepkiler veriyor. Saldırının yankı bulduğu yerlerden biri de Irak’ın kuzeyindeki özerk Kürt bölgesi. Bölgenin önemli partilerinden Değişim Hareketi’nin Meclis Grup Başkanı eski Milletvekili Kardo Muhammed, Amerika’nın bu operasyonla tüm dünyaya mesaj verdiği söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Muhammed, “Amerika’nın saldırısı üç mesaj içeriyor, birincisi insani mesajdır. Kimyasal saldırı oldu, sivil insanlar öldü buna yönelik bir mesajdı. Bunu kabul etmeyeceğinin mesajıdır. İkincisi, Irak’tan çekildikten sonra (Amerika’nın) bölgede etkisi kalmadı. Amerika bölgede kalmadı. Bu saldırı ile Amerika tekrar güçlü şekilde bölgeye dönüyor. İran ve Kuzey Kore’ye mesajdır: ‘Biz buradayız, sizi vuracağız, istediğimiz anda…’ Suriye siyasi krizine yönelik bir mesajdır. Siyasi çözüm olmadığını anlamayan taraflara mesajdır: ‘Siz bizi dinleyeceksiniz, dinlemezseniz sizi zorlayacağız’ şeklinde…” dedi.

Irak Kürt bölgesinde siyasi faaliyet yürüten Suriye’deki PKK çizgisi dışında kalan siyasi partilerin oluşturduğu Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) Başkanı İbrahim Biro, saldırıdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Biro da, saldırının verdiği mesajlara dikkat çekti. Biro ‘Bütün dünyanın gözü Amerika’nın üzerindeydi, acaba ne yapacak diye herkes merak ediyordu. Sonunda kimyasal katliam oldu, Trump’ın yanıtı için fırsat oldu. Askeri üsse yapılan saldırı, Amerika’nın dış politikasının başlangıcıdır. Bizim açımızdan çok iyi. Amerika’nın bölgede etkisi kalmamıştı. Suriye savaşında ne yapacağını bilmiyorduk. Bu saldırı Suriye rejimine, İran’a, Rusya dahil tüm ülkelere çok güçlü bir mesajdı. Bu mesaj, Amerika’nın dünyadaki büyük devlet olduğunun mesajıdır. Saldırının sürmesi gerekiyor. Bizim korkumuz sürmemesi yönünde. Suriye rejimi artık ne yaptığını anlar. Suriye topraklarının bir parçası bile özgür değil. Suriye uçakları her tarafta gezemiyor. Bu Amerika’nın bir gecede askeri operasyon yapabileceğine dair mesajdır. Suriye rejimi, uçakları olmasa bir metre arazide bile kontrol sağlayamaz. Biz bu saldırıdan memnunuz hatta geç bile kalındı. Suriye rejimi şartsız siyasi çözümü kabul etmek zorunda” diye konuştu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Meclisi Türkmen Milletvekili Aydın Maruf da Amerika’nın bölgeyi yalnız bırakmaması gerektiğini savundu. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Maruf, “Önemli bir saldırı, zamanlama önemli. Gerçekten Suriye’de sivillere yapılan kimyasal saldırı büyük bir trajedi oldu. Bu saldırının insani tarafı bir yana, siyasi tarafı bir yana, oradaki rejime bir mesajdır. Zamanlama açısından önemlidir, yapılan haksızlık cevapsız kalmamalıydı. Saldırı olumlu ama sonradan devam ettirilmesi lazım. Suriye’deki insanlık dışı katliamda ve saldırılar insanlığa hizmet etmiyor. (Amerika’nın) Daha önce bunu yapması gerekiyordu. Bu önemli gelişmedir. Trump, Obama’dan daha farklıdır, ilk söylediğini yaptı bundan sonra süreç Suriye ve Irak’ta önemlidir. Rakka, Musul, Telafer operasyonu var. Bunların hepsi önemlidir. Amerika büyük devlettir. Müttefiki olan Türkiye’yi yalnız bırakmaması gerekir. Bölge insanlarını yalnız bırakmaması gerekir. Kimyasal saldırı karşısında bu saldırı az bile kalır,” şeklinde konuştu.

Erbil’de yaşayan gazeteci Hemin Xoşnav ise saldırının Kürtler için de mesaj taşıdığı görüşünde. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Xoşnav, “Suriye rejimi şu anda Kürtler’e karşı sessiz ya da sessizliği tercih ediyor. Kendilerince şöyle düşünüyorlar: ‘Kürtler sahipsiz, ne zaman istersek onları vurabiliriz. Şu an muhalefet ve El Nusra ile uğraşıyoruz. Hakim olduğumuz zaman Kürtleri kovarız onların işi kolay.’ ABD’nin bu mesajla (füze saldırısı) bir taraftan Kürtlere güven veriyor, diğer taraftan Suriye rejimini de uyarıyor: ‘Kürtler’e yönelmene izin veremem, onlar beni himayemdedir,” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG