Erişilebilirlik

'Kürtler Kobani'yi Geri Aldı'


Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü Amerika'nın havadan desteklediği Kürt kuvvetlerinin IŞİD militanlarının hemen hepsini Türk sınırına yakın bölgeden püskürttüğünü bildiriyor

Merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü, Kürtlerin, IŞİD militanlarına karşı verdikleri dört aylık silahlı mücadeleden sonra Kobani’nin kontrolünü yeniden ele geçirdiklerini duyurdu.

Örgüt, Amerika’nın havadan desteklediği Kürt kuvvetlerinin, Kobani’deki IŞİD militanlarının tamamına yakınını Türkiye sınırındaki Kobani’den püskürttüğünü de bildirdi.

Amerikan ordusu, dünden bu yana hava saldırılarını Kobani üzerinde yoğunlaştırmıştı. 17 hava saldırısında IŞİD’in taktik birimleri ve mevzileri hedef alındı.

Eylül ayında IŞİD’in işgaline uğrayan Kobani’deki çatışmalar yüzünden sivil halk evlerini terk etmiş bulunuyor.

Bu arada Rusya, Pazartesi günü Suriyeli heyetlere barış görüşmeleri için evsahipliği yapıyor.Moskova’da, dört gün sürmesi beklenen görüşmelerde iç savaşa kalıcı çözüm bulunması için yollar aranacak. Rus yetkililer, dört gün boyunca yeni bir barış konferansı için de ön hazırlık yapılmış olacak. Geçen yıl BM arabuluculuğunda Cenevre’de yapılan iki uluslararası konferansta sonuç alınamamıştı.

Moskova’daki görüşmelerden de fazla bir beklenti yok. Zira bu görüşmeleri Batı destekli muhalif gruplar boykot ediyor.

Amerika’da yayınlanan Foreign Affairs dergisine demeç veren Suriye devlet Başkanı Beşar Esad, savaşın siyasi çözümle noktalanacağını ancak görüşmelerin, Katar, Suudi Arabistan ve Batılı ülkelerin “kuklalarıyla” değil gerçek Suriyeli muhaliflerle yapılması gerektiğini söyledi.

Esad, “ılımlı muhalefet” tanımlamasını reddetti ve bu grupların El Kaide’nin parçası haline geldiğini ya da yeniden Suriye ordusuna katıldığını kaydetti.

Şam hükümeti uzun zamandır, muhalefet gruplarını “terörist” olarak tanımlıyor ve diğer ülkeleri Suriye’nin iç işlerine müdahale etmekle suçluyor.

Esad, söyleşide Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ı BM Güvenlik Konseyi kararına aykırı hareket ederek IŞİD ve El Nusra Cephesi’ni desteklemekle suçladı.Esad, Türkiye’yi, Suriye’ye “sürekli olarak yeni isyancı sokmakla” da suçladı.

Suriye lideri, Amerikan hava saldırılarının başlamasından bu yana IŞİD’in daha da güçlendiğini söyledi, uluslararası hava operasyonun sadece göstermelik olduğunu, gerçek zaferin ancak kara harekatıyla sağlanabileceğini belirtti.

Amerika ve Irak Başbakanı Haydar El-Ebadi, Ağustos ayından bu yana düzenlenen 1800 hava saldırısının IŞİD’in ilerleyişini durdurduğunu ve Irak ordusu ile Kürt Peşmergeler’in kaybedilen toprakları geri almasına yardımcı olduğunu söylüyor. Ebadi de geçen hafta kara harekatının gerekli olduğunu dile getirdi ve uluslararası toplumdan Irak birliklerine daha fazla eğitim ve kaynak vermelerini istedi.

Suriye’deki iç savaş 2011 yılı Mart ayında barışçıl gösterilerle başlamıştı. Bugüne kadar çatışmalarda 200 bin kişi öldü, milyonlarca kişi evlerini terketti.

Halen Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır’da 3 milyon 700 bin Suriyeli mülteci olarak yaşıyor. BM rakamlarına göre de halen Suriye içinde olup evlerini terkeden Suriyeli sayısı ise 7 milyon 600 bin.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG