Erişilebilirlik

Kürtler Peşmerge Desteğinden Memnun


Hafta boyunca süren Amerikan hava saldırıları, havadan silah ve malzeme sevkiyatının ardından Türkiye'nin Iraklı Peşmergelere Kobani'ye geçiş izni vermesi bölgede Kürtlerin moralini iyice yükseltmiş bulunuyor

SURUÇ- Kürtler, Türkiye’nin Iraklı peşmergelerin Kobani’ye yardıma gelmesine izin vermesinden memnun. Amerika ve bazı Avrupalı devletler Türkiye’ye Kobani’ye yardım etmesi için baskı yapıyordu.

Kobani’ye yakın Türk sınırında yaşayan Kürtler kentte dengelerin değişmeye başladığını ve kenti savunanların başarıya ulaşacağını düşünmeye başlamış.

Geçtiğimiz hafta boyunca süren Amerikan hava saldırıları ve havadan yollanan silah ve malzeme yardımı Kürtsavunmacıların moralini yükseltmiş.

Türk hükümetinin dün, Kuzey Irak’tan gelecek Peşmergelere geçiş izni vereceğini açıklaması morali daha da arttırmış. Sınır bölgesinde yaşayan Kürtler, gelen güçlerin rakip bir parti ve ideolojiyi temsil etmesinden rahatsızlık duymadıklarını söylüyor.

Kobani’de süren savaşı izlemek için Şanlıurfa’dan gelen Adar Kürt savaşcıların nereden geldiğinin önemli olmadığını, bunun tüm Kürt halkı için iyi bir gelişme olduğunu söylüyor. Adar’a göre Kobani savunması ideolojisi ya da partisi ne olursa olsun tüm Kürtler’i birleştirmiş durumda.

Amerikan hava saldırıları kentin batısında İslamcı militanların geri çekilmesine neden oldu. Ancak doğu ve güneyde çarpışmalar sürüyor.

Pazartesi günü günbatımından sonra şiddetli çarpışmalar yaşandı. IŞİD militanları kente havan topu ve roket yağdırdı.

Kobani’de yaralı savunmacıların ve sivillerin durumu ise korkunç. Yaralılara bakan 10 kadar doktor ve hemşire çok zor durumlarda görevlerini sürdürüyor. Kentin ana hastanesi 10 gün önce roketli saldırıda yok edildi. Ağır yaralılar Türkiye’ye yollansa da sınırda gecikmeler yaşanıyor.

56 yaşındaki travma uzmanı doktor Kurdo Abdi bir aydır yaralıları tedavi ettiğini ancak pazar günü kendi kalp sorunları nedeniyle Türkiye’ye geçtiğini söylüyor.

Tıbbi malzemenin yetersiz olduğunu söyleyen doktor, derme çatma kliniklerde ve boş evlerde tedavi sağladıklarını, gönüllülerin doktorlara yardım ettiğini ancak durumun vahim olduğunu anlattı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG