Erişilebilirlik

Kürtler’den ABD ve Türkiye’ye Öcalan Tepkisi


Kürtler’den ABD ve Türkiye’ye Öcalan Tepkisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

Bursa Cumhuriyet Savcılığı’nın bir süre önce yaptığı ‘Öcalan’ın öldüğüne dair haberler gerçeği yansıtmamaktır’ açıklamasının üzerine HDP harekete geçti.

HDP’liler Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek için İstanbul’un ardından Diyarbakır’da basın açıklaması yaptı. Açıklama HDP’nin Yenişehir İlçe binası önünde yapıldı. Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca tarafından yapılan açıklamada, Öcalan’ın uzun bir süredir ne ailesiyle ne de avukatlarıyla görüşemediğine dikkat çekildi.

Uca, Öcalan’ın tecrit altında olduğunu savunarak, “Kaç yıldır Öcalan’ın avukatları İmralı’ya gidemiyor. 1,5 yıldan fazladır İmralı heyeti gidemiyor. Ailesi de uzun zamandır gidemiyor. Bu yüzden hiçbir bilgi alamıyoruz. Bursa savcısının yaptığı açıklama endişelerimizi daha da arttırdı. Şunu sormak istiyoruz, 15 Temmuz askeri darbe girişiminden sonra adaya saldırı girişimi olmuştu, o günden bugüne kaygımız daha da artmıştır. Şimdi soruyoruz; İmralı’da ne oluyor? İmralı heyetinin adaya gidememe nedeni nedir? Öcalan’ın bütün haklarının alınmasını nedeni nedir? CPT’nin açıklamadığı raporda neler oldu? Ailenin gidememe nedeni nedir? Demokratlar, Kürtler, Ortadoğu halklarından ne saklanıyor? Bu soruları AK Parti hükümetinden soruyoruz. Bugünkü konjonktürde Öcalan’ın rolü daha fazla göz önündedir.Öcalan’ın fikir ve görüşlerine son zamanlarda daha çok ihtiyaç var. Barış sürecinde bu ülkenin demokrasisi için, barış ve demokratik bir çözüm için, demokratik bir anayasanın yapılması için bir çalışma yürütüldü. Biliyoruz ki o dönem bütün AK Parti hükümeti, bakanları, İmralı’ya selam gönderenler, fikir ve görüşleri için onunla görüşenler; bugün bu ağır tecridin nedeni nedir? Öcalan şahsında bütün Kürt halkı rehin alınmak isteniyor. Herkes iyi bilsin hükümet de iyi bilsin ki, devlet de iyi bilsin Kürtler için Sayın Öcalan kırmızı çizgidir. Bugün burada yürütülen süreçte buradan, Adalet Bakanlığı ve hükümete çağrı yapmak istiyoruz; Sayın Öcalan üzerindeki bu ağır tecridi kaldırın ”dedi.

Bu arada Rakka’nın IŞİD’den alınmasının ardından Öcalan posterlerinin açılmasıyla ilgili tartışmalara ABD Ankara Büyükelçiliği de katıldı. Elçiliğin internet sayfasında yaptığı “ABD hükümeti, terörizme karşı savaşta ve bölgesel istikrarın artırılmasında Türkiye ile yakın çalışmaktadır. PKK, Yabancı Terör Örgütleri listesinde yer alan bir örgüttür ve Öcalan, PKK ile bağlantılı terörizm faaliyetleri yüzünden Türkiye’de hapiste bulunmaktadır. Saygı görmeye değer bir şahsiyet değildir” açıklaması sonrası merkezi Diyarbakır’da bulunan Özgür Kadın Hareketi isimli grup, açıklamaya tepki göstererek, ABD’nin düzeltme yapmasını istedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG