Erişilebilirlik

Trump Teksas'a Gidiyor


Başkan Donald Trump, Harvey kasırgasının getirdiği sel felaketi sonrası federal hükümetin kurtarma ve yardım çalışmalarını yerinde incelemek üzere Salı günü Teksas'a gidiyor. Trump yönetimi, afetten etkilenen milyonlarca kişiye yardım sözü verdi.

Başkan Yardımcısı Mike Pence bir dizi radyo kanalına verdiği mülakatlarda, yönetimin Teksas'ın ve Harvey'den etkilenen tüm bölgelerin yeniden inşasına yardım etmek için uzun vadeli çalışmalar yürüteceğini vurguladı.

Yaklaşık 500 bin Amerikalı'nın afet sonrası yardımlardan faydalanma hakkına sahip olacağını belirten Pence, "Başkan bu konuyla sürekli yakından ilgileniyor. Bu fırtınanın etkilerinden hepimiz derinden kaygı duyuyoruz. Can kayıplarından üzüntülüyüz ve Başkan bölgeyi ziyaret etmeyi dört gözle bekliyor" dedi.

Pence, Trump'a Teksas ziyaretinde eşi Melania Trump ve kabine yetkililerinin de eşlik edeceğini açıkladı.

Teksas Valisi Greg Abbott, bölgeye yoğun yağışın devam etmesinin beklendiğini ve 3 bin ulusal muhafızın yardıma çağrıldığını açıkladı. Abbott Harvey Fırtınası nedeniyle 250 yolun ulaşıma kapandığını da belirtti.

Vali Abbott, Houston, Victoria ve Corpus Christi’de devam eden yağmurla mücadele ettiklerini söyledi. Abbott,’inanılmaz’ derecede yağmur yağacağını kaydetti.

Houston Belediye Başkani Sylvester Turner da, halka yollara çıkmama çağrısı yaptı. Turner, fırtınanın bittiğinin düşünülmemesi gerektiğini söyledi.

Belediye Başkanı, hayati tehlike olmadıkça kurtarma ekiplerinin aranmamasını da istedi.

Bu arada kurtarma görevlilerinin Houston ve çevresinde 2 binden fazla kişiyi kurtardığı bildiriliyor.

Ölü sayısının arttığı yönünde haberler var ancak bu haberler yetkililerce doğrulanmadı. Yetkililer ölü sayısını 2 olarak açıklarken, yaralı sayısının da yaklaşık 20 olduğu kaydediliyor.

Washington Post gazetesi, Teksaslı yetkililere dayandırdığı bir haberinde, Harvey'nin yol açtığı can kayıplarının sayısının 8'e yükseldiğini yazdı.

Houston’daki William P. Hobby Havaalanı biriken su nedeniyle uçak pistini kapattı.

Yetkililer, Teksas’ın güneydoğu kentlerinde de halka sokaklardan uzak durmaları çağrısında bulunuyor.

Teksas’ı Cuma günü vuran Harvey Kasırgası, eyalette 1961 yılından bu yana görülen en güçlü fırtına.

Özellikle Houston’da etkili olan fırtınanın bölgeye yağış rekoru getirmesi bekleniyor.

Fırtına çatıları uçurdu, ağaçları yıktı, hortumların oluşmasına neden oldu ve çoğunluğu Houston’da olmak üzere 230 bin kişiyi elektriksiz bıraktı.

Harvey Kasırgası’nın şiddeti Cumartesi günü tropik fırtınaya düştü fakat Ulusal Kasırga Merkezi’ne göre fırtınanın Teksas’ı günlerce etkilemesi bekleniyor.

Teksas'ta acil durum ilan edilen bölge sayısı 30'dan 50'ye çıkarılmış durumda.

Fırtınadan en fazla etkilenen bölgelerden 10 bin nüfuslu Rockport’ta sokaklar su altında. Enerji hatlarının dağıldığı bölgede, enkaz manzaraları da dikkat çekiyor.

Bölge halkı kapı kapı dolaşarak komşularının hayatta olup olmadığını kontrol ediyor.

Harvey, Atlas Okyanusu kasırga sezonunun ilk büyük fırtınası. Fırtınanın Çarşamba gününe kadar Teksas’ın güneydoğusunda etkili olacağı tahmin ediliyor.

Başkan Donald Trump’ın da Salı günü eşi Melania ve bazı bakanlarla birlikte bölgeyi ziyaret etmesi bekleniyor.

"Sel daha da kötüleşecek"

Ulusal Meteoroloji Dairesi Direktörü Louis Uccellini, Houston ve Teksas’ın diğer kesimlerini vuran sel felaketinin gelecek günlerde daha da kötüleşeceği uyarısında bulundu. Uccellini, suların Harvey’nin nihayet bölgeyi terketmesinden sonra yavaşça çekileceğini söyledi.

Bu sabah basın toplantısı düzenleyen Uccellini, bazı bölgelerde 76 santimetrenin üzerine ulaşan yağış miktarına gelecek günlerde 51 santim daha ekleneceğini açıkladı.

Ucellini, bugün en yoğun yağışın, Houston’ın doğusunda Beaumont ve Louisiana eyaletindeki Lake Charles gibi yerlerde görüleceğini, buralarda saatte 15 santimetre yağmur beklendiğini söyledi.

Houston Emniyet Müdürü Art Acevedo da, yağmur sularını tahliye etmede zorluk yaşadıklarını, yetkililerin mahsur kalanlara yardım etmek için yeterli sayıda suda giden araç olmamasından şikayet ettiğini belirtti. Acevedo, ortamdan istifa edebilecek hırsızlara karşı da uyarıda bulunurken, şu ana kadar 6 kişinin tutuklandığını kaydetti.

Houston ‘hayalet kent’e döndü

Normalde hafta başında yoğun trafik olan Houston kent merkezinde bu kez yolları acil durum araçlarının doldurduğu, Harvey yüzünden en işlek noktaların terkedildiği görülüyor.

Kentin hemen hemen yarısında trafik ışıkları çalışmıyor, restoranlar dahil işyerlerinin birçoğu kapalı durumda.

Federal Acil Durum Dairesi FEMA da, Teksas’taki kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere gönüllü aradığını belirtti. FEMA Direktörü William “Brock” Long bu sabah düzenlediği basın toplantısında, fırtına ve onu takip eden sel felaketiyle hükümetin tek başına başa çıkamayacağını, halkın da yardımına ihtiyaç duyduklarını söyledi, bağışlar ve kurtarma çalışmalarına gönüllü katılmaları için halka çağrıda bulundu.

Louisiana valisinden Trump’a çağrı

Öte yandan Harvey’nin önemli boyutta zarar vermesi beklenen bir başka eyalet olan Louisiana’nın valisi John Bel Edwards da, Başkan Donald Trump’a eyalette federal acil durum ilan etmesi çağrısında bulundu.

Edwards, Beyaz Saray’a gönderdiği mektupta, Louisiana’nın güney batısındaki 5 bölge için acil durum ilan edilmesini istedi ve ileride daha başka bölgeler için de benzer talepte bulunabileceğini belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG