Erişilebilirlik

Kürt Sorunu’nda Yeni Süreç Sabote mi Edilmek İsteniyor?


Kuzey Irak'ın Kandil Dağı'nda üslenen PKK militanları
Kuzey Irak'ın Kandil Dağı'nda üslenen PKK militanları
PKK Kurucusu Sakine Cansız, ile Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan ile Leyla Söylemez dün Paris’te öldürüldü. Olay birçok çevrede Kürt sorununun çözümü için Öcalan’la başlatılan “yeni süreç”in sabote edilme ihtimalini akla
Öcalan ile Sakine Cansız
Öcalan ile Sakine Cansız
getiriyor.

Cinayetlerin açığa çıkmasının ardından konuşan Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, “yapılış şekline bakılırsa bu daha çok PKK'nın kendi içindeki bir iç hesaplaşması gibi görünüyor. Bu süreci sabote etmeye yönelik bugünlerde bu ve benzeri şeyler olabilir" dedi.

Erdoğan: Örgüt içi hesaplaşma olabilir

Çelik’in bu açıklamasına bir destek de Senegal’den geldi. Afrika gezisi kapsamında bu ülkede bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada sabotaj ihtimali üzerinde durdu. Erdoğan, ''olayın önce aydınlanmasını beklemek lazım, hemen bir yorum içine girmek yanlış olur. Bu bir iç hesaplaşma olabilir, bunun yanında şu anda teröre karşı bizim vermiş olduğumuz bir mücadele var, mesafe almak istiyoruz, bunu arzu etmeyenler de var. Bunlar tarafından da böyle bir provokatif çaplı bir girişim de olabilir, sabırlı olup aydınlanmasını beklemek lazım diye düşünüyorum'' diye konuştu.

BDP’den AKP’ye “örgüt işi infazdır diyerek üstünü kapatmayın” eleştirisi

Hükümet kanadından gelen bu açıklamalar Barış ve Demokrasi Partisi BDP tarafından tepkiyle karşılandı. BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP cephesinden gelen açıklamaları twitter hesabından eleştirdi.
Demirtaş, “Hassas sürece binaen AKP Paris’teki katliamın aydınlatılması için Fransa nezdinde girişimde bulunacağına, ’örgüt içi infazdır’ deyip kapatıyor. Bu tutuma karşı şunu soruyorum o halde; bu açıklamayı yapanların bizzat bu katliamı planlamadığını nereden biliyoruz. Telaşınız bundan mı yoksa?” dedi.

Selahattin Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Aysel Tuğluk’la Paris’e gitmeye hazırlanan BDP’nin diğer eş başkanı Gültan Kışanak da Türkiye basınında öne çıkan örgüt içi infaz yaklaşımına karşı çıktı. Kışanak, “ üç Kürt kadını demokrasi için halkının özgürlüğü için mücadele ettiler, direndiler ve özgürlükten korkan köstebekler tarafından katledildiler. O katiller, şerefsizler, namussuzlar köstebek gibi yerin kaç kat dibine de girseler bunun hesabını verecekler. Kürt kadınları bu katliamın hesabını soracak. Bu sıradan bir katliam değil, açıkça büyük bir siyasi cinayettir. Kürt sorununun çözümü önüne kurulmuş bir tuzaktır” diye konuştu.

KCK: Türk gladyosunun işi olabilir

Kandil’den gelen ilk açıklama ise Türkiye “derin devleti”ni suçluyor. KCK’dan yapılan yazılı açıklamada “Kürt halkının düşmanları, önder kadın militanları hedefleyerek Apocu hareketten intikam almak ve gelişen çözüm sürecini sabote etmek istemişlerdir. Bu olsa olsa, uluslararası arka planı da olan Türk Gladiosu’nun işi olabilir” dendi.
Açıklamada iktidar partisi de şu sözlerle eleştirildi:

“Eğer AKP hükümeti gerçekten Kürt sorununun çözümünde samimi olsaydı, bu olay karşısında hemen psikolojik savaşa başvurup kara propaganda yapacağına, olayın açığa çıkarılmasını isteyebilir ve sonucu bekleyebilirdi. Ancak telaş içinde fırsatçı bir tutum sergilemeleri dikkat çekici olmuştur.”

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG