Erişilebilirlik

Kürt Siyasetçilere Hendek Soruşturması


Diyarbakır’da ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, hendeklere destek açıklaması yapan Kürt siyasi kurumları ve sivil toplum örgütü temsilcileri hakkında soruşturma başlatıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, DTK, HDK, DBP, HDP’nin yöneticileri hakkında soruşturma başlattı. Basın toplantısında konuşmayan HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ soruşturma kapsamına alınmadı.

Soruşturma, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Mardin Milletvekili ve DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak, HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle ve DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek hakkında "hendek ve barikatlarla, arkasındakileri destekleyerek, halkı desteğe çağıran açıklamalar yapıldığı” gerekçesiyle başlatıldı. Kürt siyasetçiler, “halkı isyana teşvik etmekle" suçlanıyor. Toplantıda konuşmayan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında soruşturma açılmadı. Soruşturma sonunda suç unsuru bulunursa dava açılabilecek. Milletvekillerinin yargılanabilmesi için dokunulmazlıklarının kaldırılması gerekiyor. Dava açılırsa, dokunulmazlıkların kaldırılması talebiyle fezleke hazırlanarak meclise gönderilecek.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, bugünkü grup toplantısında, Kürt siyasetçilerin bu açıklamalarına soruşturma açılması için savcılara çağrı yaptı. Bahçeli, ‘Düşmanlık saçan, hendekleri kutsayan HDP'li siyasetçiler için hukuki işlem başlatmak için savcılar ne beklemektedir? Köküne kıran mı girdi bu adaletin?’ dedi. Bahçeli’nin bu sözleri söylemesinden saatler sonra soruşturma açıldığı duyuruldu.

Geçen hafta Diyarbakır’da bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, DTK Eş Başkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ve HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü ortak bir basın açıklaması yaparak hendekleri savunmuştu.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, devletin kanun dışı davranması nedeniyle gençlerin hendek kazdığını savundu. DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ise, bugün hendeklerle anlatılan öz yönetimin çözüm sürecinde tartışılan konulardan biri olduğu söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG