Erişilebilirlik

Kürt Siyasetçiler Açlık Grevine Başlıyor


Türkiye’deki değişik cezaevlerinde bulunan siyasi mahkumların, cezaevi koşullarına tepki amacıyla başlattığı açlık grevlerine siyasetçiler de katılma kararı aldı. Açlık grevine katılacak ilk siyasetçi Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş oldu. Demirtaş kararını, partisine gönderdiği mesajla açıkladı. Aynı cezaevinde bulunan Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan ile birlikte açlık grevine başlayacak olan Demirtaş şu mesajı gönderdi: “Edirne Cezaevi Müdürü’nün diyaloga kapalı tutumu, hukuk dışı uygulamaları, diğer mahkumlara yönelik insanlık dışı uygulamaları, günlerdir devam eden açlık grevlerinin bitirilmesi konusunda hiçbir iyi niyet adımı atmamış olması nedeniyle biz de Cuma gününden itibaren açlık grevine başlıyoruz. Kamuoyunu cezaevlerinde devam eden açlık grevleri ve ihlaller konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

Demirtaş’ın ardından, Demokratik Bölgeler Partisi’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel de açlık grevine başlayacağını duyurdu. Tuncel’in mesajını, Yardımcısı Mehmet Ali Aslan basın toplantısında okudu. Tuncel mesajında, “Sayın Öcalan’ın üzerindeki ağır tecridin kaldırılması, diyalog ve müzakerelerin başlaması, cezaevlerindeki hak ihlallerinin son bulması ve köylere yönelik baskıların son bulması için cezaevlerinde başlatılan süresiz dönüşümsüz açlık grevleri kritik bir aşamaya gelmiştir. İnsan hakları örgütleri, demokrasi güçleri, siyasi partilerin ve halkımızın cezaevlerinde açlık grevlerine sessiz kalmamaları, taleplerin karşılanması için demokratik kamuoyu baskısını oluşturmaları oldukça önemlidir. Ben de 1 Nisan ile 5 Nisan arası taleplerin karşılanması için Silivri 9 No’lu cezaevinde bir grup arkadaşla birlikte açlık grevine giriyorum,” dedi.

Tuncel’le birlikte milletvekili Besime Konca ile Nasrullah Kuran, Çetin Arkaş ve İnan Kızılkaya açlık grevine giren isimler arasında. Demirtaş’ın eylemini ne kadar sürdüreceği açıklamazken, Tuncel 5 gün eylem yapacak.

Kürt Siyasetçiler Açlık Grevine Başlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG