Erişilebilirlik

Kürt Partilerinden Yerel Seçim İttifakı


Kürt Partilerinden Yerel Seçim İttifakı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:19 0:00

Aralarında HDP’nin de bulunduğu yedi Kürt partisi, yerel seçime aynı çatı altında girebilmek için ittifak kurdu. İttifak üyesi partiler seçime HDP listelerinden girecek.

Kürdistan İslami Hareketi (AZADİ), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), Halkların Demokratik Partisi (HDP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürdistan Demokratik Platformu (PDK) ile Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T) tarafından kurulan ve ‘Kürdistani seçim ittifakı’ adı verilen ittifak Diyarbakır’da bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

Basın toplantısına ittifak üyesi partilerin genel başkan ve yöneticileri katıldı. Kürtçe basın açıklamasını T-KDP Genel Başkanı Sertaç Bucak yaparken, Türkçe metni HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan okudu. Buldan ittifaka neden ihtiyaç duyulduğunu şöyle anlattı:

”Başkanlık sistemine geçişle birlikte Meclis’in işlevsizleştirilmesi nedeniyle yerel yönetimlerin öneminin daha artmış olmasından; iktidarıyla, muhalefetiyle, tekçi sistem partilerinin, halkımıza yönelik geliştirdikleri planlı algı operasyonuyla zihinlerde “sandığa gitsem de gitmesem de fark etmiyor, nasıl olsa kayyum atanacak” algısı yaratılarak halkı siyasetten ve sandıktan soğutmaya yönelik sürdürülen politikalarla Kürt siyasetinin ve halkımızın hedef alınıyor olmasından; MHP ve lideri Bahçeli’nin, yerel seçimlerde Kürtler’e yönelik; “eğer kayyum yerlerini tekrar alırlarsa bazı talepleri derinleşecek. Bu da Türkiye'yi başka bir noktaya doğru götürür. Bunun önlenmesi için de aşiretleri devreye sokalım” şeklinde dile getirdiği Kürt kaybetmesi üzerine kurulan politikada ısrar ediliyor olmasından; Başkanlık sistemine geçişle giderek artan, tek adam rejimine dönüşmeye başlayan AKP iktidarının, demokratik meşru seçim sürecinde halkların iradesiyle aşılabilmesi için Kürdistani geniş yerel seçim ittifakının yaratılmasının kendini dayatıyor olmasından hareketle; değerli halkımız, ittifakımız şunları, Kürdistan-Türkiye ve Dünya kamuoyuna duyurur; İmzası bulunan parti ve hareketlerimiz, yerel seçimlerde Kürdistani Seçim İttifakını oluşturduğunu ve seçimlere HDP çatısı altında katılacaklarını ilan eder. “

Buldan’dan sonra söz alan HDP’nin diğer Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, ittifakın birçok gelişmenin önünü açacağını söyledi. Temelli, “İrademize sahip çıkmak için bu yerel seçimlerde biraraya geleceğiz. 31 Mart’ta çok önemli bir adım atacağız ama ondan önemlisi bu yerel demokrasi adımından sonra büyük bir demokrasi dönüşümü bu coğrafyada başlayacaktır. Suriye’de barış için, Afrin için, Rojava için, Irak için, tüm coğrafyada barış ve demokrasi için mücadelemizi hep birlikte büyütmektir sorumluluğumuz. Tek adam rejimi bugün tüm farklılıklarımızı yıkmaya çalışıyor. Tek adam rejimi farklılıklarımızı bir ayrımcılık olarak yorumlayarak, bizi karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Bizim farklılıklarımız gücümüzdür. Bunlarla büyüyeceğiz. Tek adama karşı, bu zihniyete karşı omuz omuza mücadele edeceğiz” dedi.

Toplantıya katılanlar da ittifakın gerekli olduğu görüşünde birleşti.VOA Türkçe’ye konuşan Zülfükar Odabaşı,” İttifak toplumsal ihtiyacın olmazsa olmazıdır. Herkes geleceğe dair, atılan bu büyük adımı saygıyla ve coşkuyla karşılıyoruz. Bu toplumsal oluşumda, geleceğe dair birlikte yaşam için atılmış bir adımdır” diye konuştu.Hamra Yakut Bakır ise duygularını şu cümlelerle dile getirdi:

”Biz Türkiye’deki faşizme karşı böyle bir ittifakın artık olmazsa olmaz olduğunu düşünüyoruz. Çünkü artık sen Kürt’sün, şöyle olursa Kürt’sün, böyle olursa değilsin gibi tartışmaları geride bırakmamız lazım. Birlikte beraberce demokratik haklarımız için mücadele etmemiz lazım”

Toplantıya bir mesaj gönderen HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da ittifaka destek verdi. Demirtaş, AKP’ye oy veren Kürtler’e de seslenerek, “Bütün değerli kardeşlerimin bu ittifaka kalbini açarak ve kucaklayarak yaklaşmasını umuyorum. Yaşanacak ufak tefek yetmezliklere, eksikliklere takılmadan herkesi bu ittifakın içinde yer almaya davet ediyorum. Özellikle AKP’de yer alan Kürt halkının evlatlarını zulüm partisini terk ederek bu ittifaka katılmaya çağırıyorum” dedi.

Kimin nerede aday gösterileceği ise gelecek günlerde açıklanacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG