Erişilebilirlik

Küresel Risk Raporunda Kötümser Sonuçlar


عکس هایی ازسید سلیم شهزاد، خبرنگار کشته شده پاکستانی
عکس هایی ازسید سلیم شهزاد، خبرنگار کشته شده پاکستانی

Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı bu yılki Küresel Risk Raporu’na göre son küresel mali kriz, gelecekteki şok dalgalarına karşı dünyanın direncini tamamen tüketmiş durumda. Rapor, 20’inci yüzyıldan kalma sistemlerin 21’inci yüzyılın risklerini taşıyamayacağını yazıyor.

Dünya Ekonomik Forumu, Küresel Risk Raporu’nu her yıl Davos toplantılarından önce yayınlar. Bu yılki rapora göre tüm dünyada riskleri arttıran iki büyük unsur var. Zürih Mali Hizmetler Grubu’nun baş ekonomisti Daniel Hoffman bu unsurlardan birinin ekonomik eşitsizlik olduğunu söylüyor:

Hoffman birçok ülkede ekonomik büyümeden gittikçe daha az kişinin kazançlı, daha fazla kişininse zararlı çıktığını belirtiyor. Daniel Hoffman, zenginlerle yoksullar arasındaki derin uçurumun sosyal çalkalanmalara yol açacağını söylüyor. Rapor da milliyetçilik, popülizm ve sosyal bölünmeler gibi olayların artışına karşı uyarıyor.

İkinci büyük unsur ise küresel yönetimin başarısızlığı.

Daniel Hoffman, küresel mali kriz başladığında tüm ülkelerin işbirliği yaptığını ama bu çabaların zaman geçtikçe azaldığını kaydediyor.

“İki yıl sonra o eski enerji dağıldı,” diyen uzman, o dönem dünyayı sert bir şekilde etkileyen mali krizin nedenlerini bulma konusunda küresel temelde işbirliği isteğinin azaldığı görüşünde.

Raporda küresel riskleri arttıran küçük unsurlar da yer alıyor. Örneğin devlet borçları ve kur istikrarsızlığı gibi dengesizlikler, kayıtdışı ekonomi, organize suçlar, yolsuzluk, kaçakçılık, su, gıda ve enerji gibi kaynakların azalması, bunlar arasında bulunuyor.

50 sayfalık rapora danışma şirketlerinden Oliver Wyman Grubu katkıda bulundu. Grubun başkanı John Drzik, iklim değişikliğinin kendi başına bir istikrarsızlık unsuru olduğunu ve tüm ülkelerin iklim değişikliğinin etkilerini gidermek için birlikte çalışmaları gerektiğini söylüyor:

Geçen yaz Rusya’nın kendi gıda ihtiyacı yüzünden buğday ihracatını kısıtladığını hatırlatan Drzik bunun etkilerinin küresel temelde hissedildiğini, bu durumun birçok ülkede istikrarsızlık ve jeopolitik gerginlikler yaratabileceğini belirtiyor.

Uzman bu tarz istikrarsızlıklara çözümün küresel işbirliğinden geçtiğini kaydediyor.

John Drzik, Küresel Risk Raporu’nda sayılan temel unsurlara değinilmediği durumda bu risklerin artacağı kaygısını dile getiriyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun yıllık toplantıları iki hafta sonra İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenecek.

XS
SM
MD
LG