Erişilebilirlik

Küresel Isınma Artıyor Ağaçlar Artık Erken Çiçek Açıyor


Yeni bir uluslararası araştırmaya göre küresel ısınma nedeniyle birçok bitki türü 8 buçuk kat daha erken çiçek açıyor. Araştırma sonuçları gelecekte gıda ve su kaynaklarını bekleyen risklerle ilgili yeni endişeleri de bir kez daha gündeme taşıyor.

Amerika, Kanada, İsveç, İsviçre ve İngiltere’den 22 kurumun uzmanlarının katılıdığı araştırmada 4 kıtadaki bin 600’ü aşkın bitki türü incelendi. Uzmanlar, fosil yakıtların kullanımından kaynaklanan yüksek karbondioksit salınımının bitkilerin oksijen üretimini değiştirebildiğini söylüyor. Sıcaklıkların yükselmesi de bitkilerin çiçek açma ve yapraklanma zamanlamalarına etki edebiliyor. Bitkilerin çiçek açma zamanlarındaki değişikliklerin iklim değişikliğinin açık bir sonucu olduğunu söyleyen uzmanlar, bu durumun insanların da kullandığı su kaynaklarını, bitkilerin polen yayma zamanlarını ve genel anlamda tüm ekosistemi etkileyebileceğini belirtiyor.

Bitkiler Erken Çiçek Açıyor, Yapraklar Hızlı Büyüyor

Son araştırmaya göre iklim değişikliğinin sonucunda bitkiler her zamankinden 8 buçuk kat daha erken çiçek açabiliyor. Yaprakları da 4 kat hızlı büyüyor. Uzmanlar, ekosistemin küresel ısınmaya gelecekteki etkilerinin bugüne kadar tahmin edilenden daha büyük olacağını düşünüyor. Bitkilerin çiçeklenme sürelerinin değişmesiyle birlikte buna bağlı doğa olayları ya da ürün alımının da değişeceğini hatırlatan bilim adamları, “Küresel ısınmanın etkileri bugüne dek fazlasıyla küçümsenmiş” yorumunda bulunuyor.

XS
SM
MD
LG