Erişilebilirlik

Küresel Gelir Adaletsizliği Rekor Düzeyde


Oxfam genel müdürü Winnie Byanyima Dünya Ekonomik Forumunda konuşurken
Oxfam genel müdürü Winnie Byanyima Dünya Ekonomik Forumunda konuşurken

Oxfam adlı kuruluşun raporuna göre en zengin yüzde 1'lik kesim gelecek yıl dünyadaki tüm mal varlığının yarısından fazlasına sahip olacak

Merkezi İngiltere’deki uluslararası yardım ve hayır kuruluşu Oxfam, en zengin yüzde 1'lik kesimin gelecek yıl dünyadaki tüm mal varlığının yarısından fazlasına sahip olacağını açıkladı

İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenecekDünya Ekonomik Forum toplantısı öncesi yayınlanan Oxfam raporuna göre dünyanın önde gelen zenginlerinin küresel mal varlığındaki payları hızla artıyor. Buna göre, 2009 yılında yüzde 44 olan bu oranın, 2014’de yüzde 48’e çıktığı ve bu hızda devam ettiğinde 2016 yılında toplam mal varlığı oranının yüzde 50’yi geçmesi bekleniyor.

Oxfam, gelir dağılımındaki eşitsizlikte yaşanan patlamanın her dokuz kişiden birinin yeterli yiyecek bile bulamadığı ve bir milyarın üzerinde insanın günde bir dolardan az bir gelirle yaşamlarını devam ettirme mücadelesi verdiği bir dönemde, küresel yoksullukla mücadeleyi zorlaştırdığını belirtiyor.

Rapora göre dünyanın en zengin 80 kişisinin toplam mal varlığı 1,9 trilyon dolar. Bu rakkam küresel gelir dağılımında en yoksul 3,5 milyar insanın sahip olduğu gelire eşit.

Davos’daki toplantıya başkanlık edecek olan Oxfam genel müdürü Winnie Byanyima’nın, giderek büyüyen gelir dağılımındaki eşitsizliğin durdurulabilmesi için konuyu özel olarak gündeme getireceği belirtiliyor.

Oxfam, aşırı derecelere varan gelir dağılımındaki eşitsizliği önlemek içinvergi kaçakçılığının önüne geçilmesi, kamu hizmetlerinin arttırılması, emek yerine kazançların vergilendirilmesi ve gerçekçi asgari ücretler uygulanması gerektiğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG