Erişilebilirlik

Küresel Ekonomiyle İlgili Veriler Kaygı Yaratıyor


Küresel Ekonomiyle İlgili Veriler Kaygı Yaratıyor
Küresel Ekonomiyle İlgili Veriler Kaygı Yaratıyor

Avrupa’daki borç krizi, Çin’de üretime ilişkin rakamların zayıf çıkması ve Amerika’da Kongre’de oluşturulan süper komisyonun bütçe açığını kapamada anlaşmaya varamaması yatırımcıların güveninin sarsılmasına ve tüm dünyada borsaların büyük kayba uğramasına neden oldu. Bu üç gelişme toparlanmaya çalışan küresel ekonomiyi olumsuz yönde etkiledi.

Dünya borsaları geçen hafta son altı haftanın en düşük seviyesini gördü. Avrupa ve Amerika’daki zayıf ekonomik veriler bütün borsaları etkiledi. Phillip Menkul Değerler Şirketinden Louis Wong’a göre, Avrupa bonolarındaki yüksek risk nedeniyle Uzakdoğu piyasalarında ciddi düşüş yaşandı. Wong şunları söylüyor:

“Amerika’da süper komisyonun bütçe açığını kapamada anlaşmaya varmayı başaramaması Hong Kong borsasını olumsuz etkiledi.”

Euro bölgesinin en büyük üç ekonomisinin liderleri Euro’ya olan güveni arttırmak amacıyla Fransa’nın Strasbourg kentinde toplandı. Toplantı, Alman bonolarının yeterli alıcı bulamaması üzerine yapıldı. İktisatçı Rob Dobson’a göre Avrupa’nın en güçlü ekonomisinde üretimin azalması, kaygıları arttırdı.Dobson şöyle konuştu:

“Almanya’nın durgunluğa sürüklendiğini görüyoruz. Henüz duraklama sözkonusu olmasa da hizmet ve üretim sektörlerinin mevcut seviyelerini korumaları gerekiyor.”

Çin’de gelecekteki üretim faaliyetlerinin göstergesi olan endeks Kasım’da son 32 ayın en düşük seviyesine geriledi. İktisatçı Torge Middendorf dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisindeki yavaşlamanın küresel gerileme riskini arttırdığı görüşünde. Mideendorf şunları söylüyor:

“Çin’de üretim faaliyetleriyle ilgili endeksin zayıfladığını görüyoruz. Bu da küresel ekonominin yavaşladığının bir işareti.”

Bu olumsuz verilere rağmen perakendeciler Amerika’da Noel alışveriş sezonuna iyimser bakıyor.

Ulusal Perakendeciler Federasyonu’ndan Ellen Davis, 150 milyon kişinin Şükran Günü’nden sonraki indirimlerden yararlanmak için alışveriş merkezlerine akın ettiğini söylüyor:

“Noel döneminin nasıl geçeceğini tam olarak bilmiyoruz. Aralık sonuna kadar önümüzde çok zaman var. Ancak mevcut ivme olumlu yönde.”

Davis, Amerika’da perakende satışların son 16 aydır arttığını söylese de Standard and Poors’dan iktisatçı Beth Ann Bovino birçok şirketin tasarruf politikası izlediğini söylüyor:

“Perakendeciler Noel satışları konusunda kaygılı. Bu nedenle raflarda çok fazla mal bulundurmak istemiyorlar. Çünkü stoklar fazla gelirse Noel’den sonra bunları çok büyük indirimlerle satmak zorunda kalacaklar.”

Amerika’da gayri safi milli hasılanın yüzde 70’ini tüketici harcamaları oluşturuyor. İktisatçılara göre, talebin azalması Amerika’ya ihracat yapan ülkeleri de olumsuz etkileyebilir.


XS
SM
MD
LG