Erişilebilirlik

‘Küresel Askeri Harcamalar Soğuk Savaş Seviyesinde’


Küresel askeri harcamalar geçen yıl Soğuk Savaş’tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Düşünce kuruluşu Stockholm Uluslararası Barış Enstitüsü (SIPRI) 2018’de küresel askeri harcamaların 1,82 trilyon doları bulduğunu ve bunun da bir önceki yıla oranla yüzde 2,6’lık artışa denk geldiğini belirtti.

Bu, 1988’den bu yana görülen en yüksek harcama oranı. Askeri harcamalar ilk olarak bu yılda Soğuk Savaş’ın sona ermeye başlamasıyla kayıt altına alınmaya başlamıştı.

Geçen yılın en fazla harcama miktarı 649 milyar dolarla ABD’ye ait. ABD’nin askeri harcamaları 2018’de bir önceki yıla oranla yüzde 4,6 artmış durumda. Bu rakam küresel askeri harcamaların yüzde 36’sını oluşturuyor. Bu da en çok harcama yapan sekiz ülkenin toplamıyla neredeyse aynı.

İkinci sıradaysa Çin yer alıyor. Çin’in geçen yılki askeri harcamaları önceki yıla oranla yüzde 5 artarak 250 milyar doları buldu. Çin 24 yıldır arka arkaya askeri harcamalarını arttırıyor.

SIPRI araştırmacılarından Nan Tian, 2018’de ABD ve Çin’in askeri harcamalarının küresel askeri harcamaların yarısına denk geldiğini söyledi.

Başkan Donald Trump Afganistan gibi çatışma bölgelerinden asker çekmesine rağmen ulusal savunmayı güçlendirme sözü vermişti. ABD 2010’dan bu yana ilk kez 2018’de askeri harcamalarını arttırmış oldu.

ABD ve Çin’in ardından listede sırasıyla Suudi Arabistan, Hindistan, Fransa, İngiltere, Almanya, Japonya ve Güney Kore yer alıyor. Yemen’de İran destekli Husi milislerine karşı savaşan Suudi Arabistan daha önce en fazla askeri harcama yapan ülkeydi ve listede ABD’nin hemen üstünde yer alıyordu.

Başkan Trump, NATO müttefiklerini özellikle de Almanya’yı Gayri Safi Yurtiçi Hasılalarının (GSYH) yüzde ikisi olarak belirlenen ölçüde savunma harcaması yapmadıkları gerekçesiyle eleştiriyor.

SIPRI’ye göre Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın geçen yılki askeri harcaması GSYH’sinin yüzde 1,2’sine denk geliyor.

İngiltere 2018’de GSYH’sinin yüzde 1,8’ini, Fransa ise 2,3’ünü savunmaya harcadı.

SIPRI’ye göre 29 NATO üyesinin askeri harcama miktarı küresel askeri harcamaların yarısını geçiyor.

Kırım’ı ilhak eden ve Suriye’deki çatışmaya müdahil olarak askeri faaliyet alanının genişleten Rusya ise listenin ilk beşinde yer almadı. Rusya’nın 2018’deki askeri harcamaları önceki yıla göre yüzde 3,5 düştü.

SIPRI’ye göre Rusya’nın askeri harcamaları son 20 yılda ilk kez 2017’de düşmüştü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG