Erişilebilirlik

Kuraklık, Dünya Gıda Stoğunu Tehdit Eden Tek Unsur Değil


Birleşmiş Milletler’in bir raporuna göre tüm dünyanın gıda stoğunu sağlayan yüzden fazla tarım ürününün yüzde 70‘i arılar sayesinde soframıza geliyor. Ancak tarım ilaçlarının yaygın kullanımı ve bazı bölgelerdeki bitki örtüsünde çeşitlilik olmaması gibi nedenlerle bal arıları tehlikede.

Arılara iyi davranmamız gerekiyor çünkü tükettiğimiz gıdaların büyük çoğunluğu arılar tarafından dölleniyor.

Dchoneybees.com'dan Jeff Miller, ”Arılar olmasa tüketeceğimiz tek gıdalar rüzgarla döllenen tahıllar, üzüm ve bazı yeşillikler olurdu,” şeklinde konuşuyor.

Jeff Miller’ın şirketi arıcılık malzemesi satıyor. Şirket, Walker Jones İlköğretim Okulu’yla işbirliği yaparak bu mahalle bostanını kurdu. Bostandan öğrenciler ve gönüllüler sorumlu.

Miller, ”Kentsel tarım, arılar gibi dölleyiciler olmadan yapılamaz. Arılar kentsel tarım için güneş ışığı ve su kadar gerekli,” diyor.

George Washington Üniversitesi'nden Heidi Wolff, ”Bal arılarının sağladığı yararlar hayatımızın birçok alanında etkili oluyor,” diyor.

Araştırmacı Heidi Wolff arılarla ilk kez 13 yıl önce tanışmış. Şimdi de George Washington Üniversitesi’nde arılar üzerinde çalışıyor. Wolff, ”Bitkiler döllenmeden yaşayamaz. Döllenme olmadan yaşam döngülerini sürdüremezler. Arılar bu işe yarar,” diyor.

Birçok kişi arı sokmasından korkar, ancak Miller ve Wolff arıların yanlış anlaşıldığını söylüyor: ”Arılar düşünüldüğü gibi saldırgan değildir. Biz arılara yakın olarak saldırgan olmadıklarını göstermeye çalışıyoruz.”

Arılar soktukları zaman iğneleri düşüp ölür.

Miller, ”Arıların sokması bir bakıma kamikaze gibidir. Burada daha hiç kimseyi arı sokmadı,” diyor.

Miller, arıların aslında insanlarla hiç ilgilenmediğini söylüyor: ”Arılar sadece kendi işlerini yapmakla meşguldür. İnsanlarla ilgilenmezler. Sadece nektar ve polen toplayıp bunları kolonilerine geri taşımak için çalışırlar.”

Miller, arı kovanı oluşturmak için 400 doların yeterli olduğunu, her kovandan yılda 45 kilo bal alınabildiğini söylüyor. Ancak Wolff amatör arıcıların önce araştırma yapması gerektiği görüşünde: ”Bir kutu arı alıp bir köşeye atmayı ve bunlarla ne yapacağınıza daha sonra karar vermeyi düşünmek çok akıllıca değil. İşte o zaman komşularınız kaygılanmaya başlar, arı sokmaları görülebilir.”

Wolff, arıların iyi bir imajı hakettiklerini, sorumsuzca arıcılığa başlayanların bitkilerin döllenme sürecine yarardan çok zarar verdiklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG