Erişilebilirlik

Kur Savaşları Ticari Müzakereleri Tehdit Ediyor


Kur Savaşları Ticari Müzakereleri Tehdit Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Obama Yönetimi, Büyük Okyanus’a kıyısı olan 11 ülkenin yer aldığı Trans Pasifik Ortaklığı ve Avrupa ülkeleriyle yapılacak ticari işbirliği anlaşması üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Ancak bu ticari anlaşmaların Kongre’den onay almasını kolaşlaştırmak için bazı farklılıkların giderilmesi gerekiyor. Örneğin ülkelerin para birimlerini nasıl yönettikleri konusunda görüş ayrılıkları mevcut.

Amerika’da birçok sendika, ihracatta avantaj elde etmek için bazı ülkelerin para birimlerinin değeriyle oynadıklarını, Amerikalı işçilerin bundan zararlı çıktığını savunuyor.

Senatör Chuck Schumer, Amerikalı işçileri korumak için Washington’u harekete geçmeye çağırdı. Schumer, “Milyonlarca kişiye istihdam sağlayacak fırsatların kaçtığı tahmin ediliyor. Biz bu durumu önemsemek zorundayız.” şeklinde konuştu.

Carnegie Mellon Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Lee Branstetter’a göre para birimi değerinin düşük olması, ihracat yapan ülkeler için büyük avantaj.

Profesör, “Bu ülkelerin ürettiği ürünlerin fiyatları yapay olarak ucuz, bizimkilerse yapay olarak pahalı görünüyor. Kendi ihraç mallarını sübvanse ediyor, bizden ithal ettiklerini ise vergilendiriyorlar.” diye konuştu.

Profesör Branstetter, ülkelerin para birimlerini daha çok para basarak, dolar ve tahvil alarak değiştirdiklerini söylüyor.

Talebin artması, doların değerini yükseltirken, başka ülkelerin para birimlerine olan talebin azalması, bu para birimlerinin değerini düşürüyor.

İmalat sektöründeki istihdamın azalmasından kaygılanan bazı siyasetçilere göre para birimi manipülasyonlarına son verilmeli. Ancak Profesör Brandstetter, bu gibi politikaların Amerikan ekonomisine zarar vereceği görüşünde. Uzmana göre Amerikan Merkez Bankası’nın aşırı düşük faiz uygulaması, doların değerinin istemeden düşmesine yol açmış olabilir.

Bazı uzmanlara öre, Trans Pasifik Ortaklığı’na para birimi manipülasyonuna son verme şartı eklenmesi, neredeyse tamamlanma aşamasındaki anlaşmayı bozabilir.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Catherine Novelli, “Eğer anlaşma sağlayamazsak adil olmayan bazı kurallar yürürlüğe girebilir. Bu da işçi ve çiftçilerimizin ürettiği ürünleri ihraç etmemizi zora sokar.” şeklinde konuşuyor.

11 ülkeli Trans Pasifik Ortaklığı ve Avrupa Birliği’yle yapılacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşmaları imzalanmadan önce para birimi sorununa çözüm getirilmesi gerekiyor. Ticari Promosyon Yönetimi adlı bir başka anlaşma ise Kongre’de beklemede. Kongre, bu anlaşma uyarınca ticari anlaşmaları kabul ya da reddedebilir, ancak değiştiremez ya da bekletemez.

Senato Finans Komisyonu Başkanı Senatör Orrin Hatch, Kongre’nin her iki kanadının da ticarete sıcak bakan Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolunda olmasının, anlaşmaların onaylanması olasılığını arttıracağı anlamına geldiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG