Erişilebilirlik

Kunduz'da Çatışmalar Sürüyor


Birleşmiş Milletler’in Afganistan’daki en üst düzey temsilcisinin yaptığı açıklamada, Kunduz’daki çatışmalarda yüzden fazla sivilin öldüğü ya da yaralandığı, 6 bin sivilinse kentten kaçtığı bildirildi

Afgan güvenlik güçlerinin Taleban militanlarından geri almaya çalıştığı Kunduz kentinde şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Birleşmiş Milletler’in Afganistan’daki en üst düzey temsilcisinin yaptığı açıklamada, Kunduz’daki çatışmalarda yüzden fazla sivilin öldüğü ya da yaralandığı, 6 bin sivilinse kentten kaçtığı bildirildi.

Temsilci Nicholas Haysom, Kunduz’da aralarında sağlık görevlilerinin de bulunduğu birçok kişinin yargısız infaz edilmesinin, adam kaçırma vakalarının, tıbbi yardıma erişimin engellenmesinin ve kentten çıkışa kısıtlama getirilmesinin son derece rahatsızlık verici olduğunu dile getirdi.

Afgan Ordusu, kuzeydeki Kunduz’a güneyden asker takviyesi yapmaya çalışmasına rağmen Taleban’ın yollara barikat kurması ve mayın döşemesi nedeniyle Baglan vilayetine doğru ilerlemekte zorlanıyor.

Taleban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, Baglan vilayetinin kuzeyinde çok şiddetli çatışmalar yaşandığını bildirdi.

Amerikan savaş uçakları dün Afgan birliklerine yardım amacıyla hava saldırıları düzenledi. Hava saldırısı düzenlenen noktalardan biri de şiddetli çatışmaların sürdüğü Kunduz Havaalanı civarı oldu. Afgan İstihbarat Teşkilatı, bu saldırıda Taleban’ın Kunduz valisi olarak atadığı kişinin yanısıra 15 kişinin daha öldürüldüğünü bildirdi. Ancak bu konuda herhangi bir resmi doğrulama gelmedi.

Öte yandan Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, halkı Afgan güvenlik güçlerine güvenmeye çağırdı ve Kunduz’u çok yakında geri alacakları ve bölgeye istikrar getirecekleri açıklamasında bulundu.

Amerika Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook ise Kunduz’daki durumun belirsizliğini koruduğunu ancak Afgan güvenlik güçlerinin son ay ve haftalarda zorluklarla mücadele etmeyi başardıklarına tanık olduklarını belirtti.

Taleban, Nisan ayında da Kunduz’u ele geçirmeye çok yaklaşmış, ancak güvenlik güçleri Taleban militanlarını geri püskürtmeyi başarmıştı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG