Erişilebilirlik

Mesud'un Oğlundan Taleban'a Direniş Çağrısı


9 Eylül 2011 - Afgan kumandan Ahmed Şah Mesud’un ölümünün 10’uncu yıldönümünde düzenlenen törene katılan bir Afgan polis. Mesud, 11 Eylül 2001 terör saldırılarından iki gün önce, 9 Eylül 2001’de El Kaide tarafından öldürülmüştü.
9 Eylül 2011 - Afgan kumandan Ahmed Şah Mesud’un ölümünün 10’uncu yıldönümünde düzenlenen törene katılan bir Afgan polis. Mesud, 11 Eylül 2001 terör saldırılarından iki gün önce, 9 Eylül 2001’de El Kaide tarafından öldürülmüştü.

Afganistan'ın ünlü kumandanı Ahmet Şah Mesud'un oğlu Ahmet Mesud, Penşir direniş güçlerinin başına geçerek, Taleban'a karşı direniş çağrısı yaptı.

Fransız Express dergisinde bir mektup yayınlayan Mesud, babası kumandan Mesud'un da memleketi olan Penşir'e geçtiğini açıkladı ve tüm direnişçilere bu bölgede toplanma çağrısı yaptı.

Ahmet Mesud, Express dergisinde "16 Ağustos çağrısı: Tüm özgürlük dostlarına" başlığıyla yayınlanan mektubunda, "Biz Penşir'de tek başımıza ayaktayız. Asla boyun eğmeyeceğiz. Afganistan'da tiranlık zafer kazandı; kölelik, öfke ve kargaşa ülkeye yerleşiyor" dedi.

Ahmet Mesud, mektubunda, "Afgan halkı, mücahitler, dünyanın her yerindeki özgürlük dostları! Afganistan'da tiranlık zafer kazandı. Kabil inliyor, ülkemiz zincire vuruldu. Ama her şey bitmedi. Köleliği reddeden tüm özgür Afganlar'ı, ülkemizin ızdırap içindeki son özgür kalesi olan Penşir'de bana katılmaya çağırıyorum" dedi. Mesud çağrısında şu ifadelere yer verdi:

"Ulusal kahraman ve kumandan Mesud'dan, babamdan, Afganlar'ın özgürlüğü için verdiği mücadeleyi miras aldım. Bu kavga artık benim, dönüşü yok. Silah arkadaşlarım ve ben, ölmekte olan ülkemizin son özgür bölgesi olan kalemiz Penşir'de, köleliği reddeden tüm bölgelerden ve kabilelerden Afganlar, sizleri, bize katılmaya davet ediyorum."

Batı'ya da çağrı

Fransa, Avrupa ve Amerika'ya da kendilerine destek verme çağrısı yapan Mesud, Afganistan'ın içinde bulunduğu durumu 1940'ların Avrupa'sına benzeterek, "Penşir dışında tam bir fiyasko hakim. Bu savaşı kendi hatalarından dolayı kaybeden mağluplar arasında, Taleban ile işbirliği ruhu yayılmaya başlıyor. Afgan halkı, Kabil'de savaşmadı, gerçekten bir savaşı bile kaybetmedik. Savaşçılarımız, yaşlı ve genç mücahitler, Penşir'de yeniden silahlandılar. Bize manevi ya da doğrudan destek yoluyla katılın" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı General De Gaulle'ün İkinci Dünya Savaşı sırasında direniş için söylediği "Fransa bir cephede kaybetti ama savaşı kaybetmedi" sözlerine atıfta bulunan Ahmet Mesut, Afgan halkına yaptığı direniş çağrısını, "Afganistan tarihinde yeni bir sayfa açacağız. Bu ezilenlerin tiranlığa karşı direnişinde yeni bir sayfa olacak. Allah'ın izniyle kazanacağız" sözleriyle bitirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG