Erişilebilirlik

Kum Heykeller Yarıştı


Kum Heykeller Yarıştı
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Kum Heykeller Yarıştı

Kumdan yapılan heykeller, sonunda rüzgar ve dalgaların hışmına uğrasa da çok sayıda sanatçı saatlerce uğraşıp ortaya çıkardıkları eserlerle yarışmalara katılıyor

Kumdan heykel yapmak, sabır ve beceri istiyor. Bu tür yarışmalar kum heykelciliğine gönül veren heykeltraşlar için. Bunlardan biri mimar Ko Tanaka: ”Kumla çalışıyorsunuz. Ara sıra saatlerce uğraştıktan sonra heykelinizin yerle bir olduğunu görmek gayet normal.”

Bu yılki yarışmanın ana teması, roman ve hikaye kahramanları. Ayrıca yerel kütüphane için de para toplanıyor.

Genellikle granit ve mermerle çalışan Letonyalı Sandis Kondrats, kum heykeli için Atlas Shrugged-Atlas Silkindi adlı romandan ilham almış: ”Kumla çalışmak çok daha kolay. Deneysel çalışmalar yapabiliyorum. İki günde heykel yapabilirim. Bu ikinci günüm. Oysa taş ya da granitle aynısını yapmak bir yıl alır.”

Bruce Phillips içinse kum heykeltraşlığı, hobi değil, iş: ”Tamamen konsantre oluyor, kendimi dış dünyaya kapatıyorum. Kısa süre önce istifa ettim, şimdi sadece kum heykeller yapıyorum.”

Phillips de diğer profesyonel sanatçılar gibi eserlerini sergileyerek para kazanıyor.

Yarışma büyük ilgi çekiyor. Kimileri kum heykeltraşlığı hakkında ipuçları elde edip yarışmaya katılıyor.

Heykeltraş Isabel Valaika, çocukların çok eğlendiğini söylüyor: ”Sadece yerde görmeye alışık olduğunuz kumdan heykel yaratmak çok güzel.”

Heykellerin kalıcı olmaması, yarışmayı düzenleyen Michael Anderson’ın hoşuna gidiyor: ”Kum heykeller kalıcı değil, dalgalarla denize sürükleniyorlar. Bu, heykelleri çekici kılan bir özellik.”

Bir çocuk kitabındaki karakterden esinlenerek heykel yapan Rusty Croft, bu eserlerin anlık olduğunu söylüyor: ”Bu heykeller kalıcı değil. Tıpkı hayatın kendisi gibi bir var, bir yok. Zamanınız varken tadını çıkarın.”

Heykeller dalgalara karışsa da sanatçıların çoğu her yaz burada kumdan heykeller yapmak için buluşuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG