Erişilebilirlik

Küfürlü Yazılara Ressam Kadınlardan Resimli Önlem


Diyarbakırlı kadın ressamlar duvarlardaki küfürlü yazılar için harekete geçti
Diyarbakırlı kadın ressamlar duvarlardaki küfürlü yazılar için harekete geçti

Bugünlerde Diyarbakır’ın Sur İlçesindeki sokakları gezenler, şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Şaşkınlığın neden, duvar resimleri. İlçenin tarihi Sur içi bölgesindeki birçok duvarda, yağlı boya resimler görmek mümkün.

Küfürlü Yazılara Ressam Kadınlardan Resimli Önlem
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Resimlerin ana teması kadınlar. Her ne kadar süs amaçlı yapılsa da aslında, olayın arkasında sosyal bir çalışma var. Fikir kentte yaşayan dört kadın ressama ait. Duvarlarda küfür içeren yazılardan rahatsız olan kadın ressamlar, bu yazıları kapatmak için çareler düşünmeye başladı.

Diyarbakırlı kadın ressamlar duvarlardaki küfürlü yazılar için harekete geçti
Diyarbakırlı kadın ressamlar duvarlardaki küfürlü yazılar için harekete geçti

Yazıları resimlerle kapatma fikri üzerine anlaşan kadınlar harekete geçti. Sur Belediyesi’nden de destek alan kadınlar, yazı yazılmış duvarlara değişik figürler çizmeye başladı. Duvarlara kadın figürleri çizen ressamlardan Hamdiye Akın, küfürlü yazılara karşı bu çalışmayı yaptıklarını söyledi. VOA Türkçe’ye konuşan Akın, “Duvarlarda aşırı cinsiyetçi yazılar vardı. Biz onların üstünü kapatmak istedik. Ama böyle güzel şeylerle kapatmak istedik. Bunu bir proje kapsamında hayata geçirip Sur Belediyesi'ne sunduk, onlar da destek verince böyle bir çalışma başladı. Bu bizim dördüncü duvar çalışmamız. Kadın temalı çalışma yapıyoruz. Biraz bu cinsiyetçilik algılarının yıkılması için bu çalışmayı yaptık ve daha çok kadın teması kullanıyoruz. Doğuya hitap eden, Kürtler'e hitap eden figürler kullanıyoruz” diye konuştu.

Kullandıklarını temaların daha çok kadın üzerine olduğuna dikkat çeken ressam Serap Ergin ise VOA Türkçe’ye şunları anlattı: “Biz dört kadın toplandık. Duvarların üzerindeki cinsiyetçi küfürler, görüntü kirliliği olsun bunlardan rahatsızlık duyduğumuz için duvarlara resim çizmeye başladık. Kadının varoluşunu, simgeleri figürleri çizmeye başladık. Bu şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Temalarımız daha çok kadın üzerine, Şahmaran çizdik, mitolojik bir figür, Kürtler'in de daha çok bildiği bir figür. Kürt kadın dengbeji çizdik”

Kadın ressamlar mahalle sakinlerinin meraklı bakışları arasında sabahtan akşama kadar duvar boyuyor. Mahalle sakinleri ilk zamanlarda anlam veremeseler de sonuçtan memnun. VOA Türkçe’ye konuşan mahalle sakinleri, mahallenin çehresinin değiştiğini söyledi. Mahalle sakinlerinden Mehmet Şah Can, duygularını şu cümlelerle ifade etti: "Çok memnun olduk. Çok güzel bir şey oldu. En azından bu kirli duvarlarımız renklendi, keşke başka duvarları da böyle yapsalar. Çocuklarımız gelip duvara bakacağına, bu resimlere bakıyorlar. Çok memnun olduk, yapanların eline sağlık.”

Zaman zaman ressamlara yardım eden mahallenin berberi İlyas Zencirkıran ise sokağın manzarasının değiştiğini söyleyerek, “Manzarası çok güzel. Arkadaşların ellerine sağlık, mahallemizi güzelleştirdiler. Onlara teşekkür ederim. Mahalle güzelleşti, manzarası süper oldu” diye konuştu.

Sur’un sokaklarında ünlü Kürt kadın sanatçı Fatma İsa ve mitolojik varlık olan Şahmeran’ın yanı sıra değişik kadın figürleri resmedildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG