Erişilebilirlik

Kudüs Sakin, Batı Şeria’da Şiddet Sürüyor


Kubbetül Sahra
Kubbetül Sahra

İsrail polisinin her yaştan Filistinli’nin Mescid-i Aksa’da namaz kılmasına izin vermesiyle Kudüs’te cuma günü huzurlu geçti. Ancak, Batı Şeria’da İsrail polisi ve Filistinliler arasında çatışmalar yaşandı

İsrail’in Tapınak Tepesi’nde bulunan Mescid-i Aksa’da ibadete sınırlama getirmesi ve yalnızca 35 yaş üstündekilere giriş izni vermesi çatışmalara neden olmuştu. Cuma günü binlerce kişi ibadetini yerine getirdi ve herhangi bir sorun yaşanmadı.

Ramallah’ta bir kontrol noktasında Filistinliler lastik yaktı ve güvenlik güçlerine taşlarla saldırdı. Güvenlik güçleri de buna silahlarını havaya doğru ateşleyerek cevap verdi. El Halil’de de Hamas destekçilerinin İsrailli askerlere taş atması sonucu askerler göz yaşartıcı gaz kullandı.

Olaylarda ölen ya da yaralanan olmadı.

Mescid-i Aksa’ya girişteki yaş sınırlamalarının kaldırılması kararı, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin İsrail Başbakanı Netanyahu, Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas ve Ürdün Kralı Abdullah’la yaptığı görüşmelerden sonra alındı.

Kerry görüştüğü herkesin sükunetin tekrar tesis edilmesi hedefine bağlı olduğunu ve yalnızca konuşma yerine bu yönde gerçek adımlar atma sözü verdiğini açıkladı. Ancak Kerry bu adımların ne olduğu konusunda bilgi vermedi.

Ortadoğu barış görüşmelerinin tekrar başlatılması ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Kerry, zamanın İsrail ve Filistin liderlerinin yüz yüze görüşmesi için uygun olmadığını belirtti.

Uzun yıllardır yürürlükte olan bir anlaşmaya göre Yahudiler Tapınak Tepesi’ni ziyaret edebiliyor ancak burada ibadet edemiyor. Bazı Yahudi grupları bu bölgenin de kendi ibadetlerine açılmasını talep ediyor.

Bu ayın başlarında Filistinli bir saldırgan, Tapınak Tepesi’de daha fazla hak talebiyle ilgili bir konferansa katılan Amerika doğumlu bir hahamı silahla ağır yaraladı. İsrail polisi saldırganı vurarak öldürdü.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG