Erişilebilirlik

Kudüs Krizi Güvenlik Konseyi’nde Yeniden Ele Alındı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin dün gündemine acil olarak aldığı Kudüs krizi, Salı günü yapılan olağan Ortadoğu toplantısında yeniden gündemdeydi. Güvenlik Konseyi’ne üye ülkeler dışında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkenin temsilcisi, görüşlerini bildirmesi için toplantıya davet edildi.

Toplantıda ilk konuşmayı Birleşmiş Milletler Ortadoğu Özel Temsilcisi Nikolay Mladenov yaptı. Mladenov, dün yaptığı krizin dini bir savaşa dönüşme riski uyarılarını Salı günü daha kapsamlı olarak yapılan Güvenlik Konseyi toplantısında yineledi.

Mladenov, kutsal yerlerde devam eden gerilimin acil olarak önlenmemesi halinde, meydana gelen olayların bir Filistin–İsrail sorunu olmaktan çıkıp bölge dışında dünyayı da etkisi altına alabileceğine işaret etti. Gerilimin tırmanmaması için tarafların provokasyonlara dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Güvenlik Konseyi’nin son günlerde yaşanan vahşeti kınaması gerektiği söyledi.

Mladenov, İsrail'in metal detektörleri kaldırma kararını olumlu bulduğunu belirtti. Bu kararının gerginliğin azaltılması konusunda önemli bir aşama olduğunu söyledi.

Türkiye: "İsrail gelen uluslararası tepkilere kulak versin"

Güvenlik Konseyi’nde Türkiye’yi Daimi Temsilci Yardımcısı Güven Begeç temsil etti. Begeç, konuşmasında İsrail’e uluslararası tepkilere kulak verme çağrısında bulundu.

Begeç, İsrail–Filistin sorununun hem bölgede hem de dünyada kalıcı barışı sağlama adına engel oluşturduğunu söyledi. Türkiye’nin önceliğinin tarafların itidali ve tansiyon düşürülmesi olduğunu belirtti. Kudüs’ün İslam, Yahudi ve Hıristiyan dinleri için kutsal bir yer olduğunu hatırlatarak buna göre davranılması gerektiğinin önemini vurguladı.

"Sokakta ibadet edenlere orantısız güç kullanmak kabul edilemez"

Begeç, İslam dünyası için Harem-i Şerif'in tarihi statüsünün ve kutsallığının önemini de dile getirdi. Harem-i Şerif'te statünün değiştirilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. İsrail'e bu uygulamalardan vazgeçmesi gerektiğine işaret etti. Begeç, “Harem-i Şerif'in üç gün süreliğine kapatılması ve sonrasında da girişlerine metal detektörler konulması kararı, Müslümanlar'ın buraya girişini kısıtlayıcı önlemleri kabul edilemez. Sokakta ibadet eden Filistinliler'e karşı orantısız güç kullanmak hiçbir şekilde meşru olarak gösterilemez" dedi.

BM Filistin Büyükelçisi Riyad Mansur
BM Filistin Büyükelçisi Riyad Mansur

Filistin: "İsrail hesap vermeli"

Filistin'in BM Temsilcisi Riyad Mansur, Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Filistin halkının silahsız ve savunmasız bir halk olduğunu söyledi. İsrail’in ise Filistin halkına topraklarında terör uyguladığını iddia etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin sorumluluğunu yerine getirerek İsrail’i uyguladığı yasadışı eylemlerden vazgeçirmesini sağlaması gerektiğini savundu.

Mansur, “İsrail, Filistin halkının ibadet etme özgürlüğünü engelliyor. Barışçıl gösterilerini engelliyor. İsrail Filistin halkına karşı yaptıklarından, uyguladığı şiddet ve terör yüzünde hesap vermeli” dedi.

BM İsrail Büyükelçisi Danny Danon
BM İsrail Büyükelçisi Danny Danon

İsrail Filistin yönetimini suçladı

İsrail’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon, Güvenlik Konseyi’ne, bir saldırıda yaralanan bir terör kurbanı ile birlikte geldi. Danon, konuşmasında Filistin yönetimini teröre destek vermekle suçladı. Hayfa’da düzenlenen bir terör olayını geçekleştiren intihar bombacısı ve iki suç ortağının ailesinin, terör saldırısından bu yana Filistin yönetiminden on binlerce dolar aldığını iddia etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bu konuya gündemine getirmesi gerektiğini belirtti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG