Erişilebilirlik

Kudüs Kararına Tepkiler Şiddete Dönüştü


Başkan Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına tepkiler sürüyor. Batı Şeria’da bugün yüzlerce Filistinli protestocuyla İsrail askerleri arasında çatışmalar patlak verirken, Gazze’de de göstericiler Trump ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yla İsrail ve ABD bayrakları yaktılar.

Kudüs Kararına Tepkiler Şiddete Dönüştü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın lideri, Trump’ın kararına tepki olarak yeni bir silahlı ayaklanma (intifada) çağrısında bulundu.

Batı Şeria’da protestocu kalabalık lastikleri ateşe verdi ve İsrail askerlerine taşlar fırlattı. Beytüllahim’de askerler protestoya basınçlı su sıkarak ve gözyaşartıcı gazla müdahale ederken, Ramallah’da da protestocuların lastik yakmasıyla kentin üzerini siyah dumanlar kapladı.

Filistin’de üç günlük “öfke günleri” ilan edilirken, okullar ve dükkanlar kapatıldı. Batı Şeria’daki diğer kentlerde de gösteriler düzenlenirken, gösterilerden birinin adresi de Kudüs Eski Şehir’deki Şam Kapısı’nın dışındaydı.

Çatışmalarda can kaybına yönelik bir haber gelmedi. Ancak yarın Cuma namazından daha şiddetli olayların meydana gelebileceği riskine dikkat çekiliyor.

Gazze Şeridi’nde de Hamas lideri İsmail Haniyeh Filistinliler’e İsrail’e karşı yeni bir intifada başlatmaları çağrısında bulundu.

Gazze’de gece boyunca protestolar düzenlenirken, öfkeli gençler lastikler, Amerikan ve İsrail bayraklarıyla Trump posterleri yaktı.

İsrail ordusu, Batı Şeria’ya ilave birlikler göndereceğini açıkladı.

Uluslararası tepkiler sürüyor

Trump’ın Kudüs kararına uluslararası tepkiler de devam ediyor.

Amerika’nın bölgedeki müttefiki Suudi Arabistan Trump’ın kararını “adaletsiz ve sorumsuzca” olarak nitelerken, Irak da ABD’ye kararı geri çekmesi çağrısında bulundu.

Irak Başbakanı Haydar el Ebadi yaptığı yazılı açıklamada. Bölgenin istikrarı ve dünya açısından “tehlikeli sonuçların” doğabileceği uyarısında bulundu

Irak’ın başkenti Bağdat’da da yüzlerce kişi protesto gösterisi düzenlerken, “Kudüs bizim kimliğimiz” şeklinde sloganlar atıldı.

AB dış politika şefi Federica Mogherini de, Trump’ın Kudüs kararının endişe verici olduğunu ve bölgeyi karanlık zamanlara geri gönderebileceğini söyledi.

Mogherini, bu kararla ABD’nin bölgede oynayabileceği potansiyelin rolün de azalabileceği uyarısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da, Amerika’nın attığı adımın Moskova’da ciddi endişe yarattığını belirterek, Kudüs’ün statüsünün BM kararlarına uygun olarak Filistinliler ve İsrail arasındaki müzakereler üzerinden sadece karara bağlanabileceğini kaydetti.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani de, Trump’ın “tüm Müslüman dünyasının hislerini rencide ettiğini” söyledi.

Trump’ın kararına aşırılık yanlısı gruplar da sert açıklamalarla yanıt verdi.

Radikal gruplardan tehditler

Lübnan’daki Hizbullah, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını Filistinliler’in haklarına karşı “hain bir saldırı” olarak niteledi.

Militan grubun meclisteki grubunun sözcüsü Hassan Fadlallah, Trump’ın açıklamasının, hakları geri kazanmanın tek yolunun silahlı “direniş” olduğunu gösterdiğini belirtti. Fadlallah, kararın bölge ve uluslararası istikrar açısından “felaket etkiler” yaratabileceğini kaydederek, “kaba şekilde küçümsendiklerini” söylediği Araplar ve Müslümanları süratle yanıt vermeye çağırdı.

El Kaide bağlantılı El-Şebab da Müslümanları Trump’ın kararına yanıt olarak “silahlarını alıp Kudüs’ü savunmaya” çağırdı.

Afganistan’daki Taliban da, Trump’ın kararını “pervasızca bir adım” olarak niteledi ve bunun tüm dünyada, özellikle de Ortadoğu’da “alevleri körükleyeceğini” belirtti. Yazılı açıklamasında Taliban, Amerika’nın bu kararla “sömürgeci yüzünü gösterdiğini ve İslam’a düşmanlığını, Müslüman topraklarını işgal ve sömürgeleştirme politikasına desteğini ilan ettiğini” kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG