Erişilebilirlik

Netayahu: “Kudüs Başkentimizdir Kimseden Alacak Dersimiz Yok”


Amerika Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklamasının ardından, kritik bir ziyaret için Avrupa’ya gelen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Paris’te Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmenin ardından sert açıklamalarda bulundu.

“Kudüs İsrail’in başkentidir. Bu 3 bin yıldır böyle, bunu da kimse değiştiremez” diyen Netanyahu, Türkiye’nin itirazlarını da değerlendirirken, “Bizim kimseden alacak dersimiz yok” diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Trump’ın Kudüs’ü tanıma kararını desteklemediklerini, ‘iki devletli ve sınırlaır uluslararası toplumca tanınmış’ bir çözümden yana olduklarını açıkladı.

Orta Doğu’da tansiyonu yeniden yükselten Kudüs kararının ardından stratejilk Avrupa gezisine çıkan İsrail Başbakanı Netanyahu, Paris’te Elysee Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.

Çalışma öğle yemeğinde Kudüs ve Filistin-İsrail barış sürecini ele alan iki politikacı, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Orta Doğu’da Fransa’nın yeniden söz sahibi olmasını hedefleyen bir dış politika izleyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Fransa bölgede barışın korunmasını, iki devletli ve sınırları uluslararası toplum tarafından tanınan çözümden yanadır. Sayın Trump’ın kararını desteklemediğimizi belirttim. Bize göre Kudüs’ün statüsü ancak müzakerelerle belirlenebilir. Böyle bir girişim, İsrail’in ve İsrail halkının da güvenliği açısından tehlikeli. İki devlet, barış içinde yan yana yaşamalı. Bu da ancak müzakerelerle sağlanabilir. Sizden, burdan cesur bir tavır sergileyerek, Filistin halkı için olumlu bir mesaj vermenizi diliyorum” dedi.

Ancak Macron’dan tümüyle farklı bir yaklaşım sergileyen Benyamin Netanyahu, “Paris Fransa’nın başkenti. Kudüs de İsrail’in başkenti. Bu 3 bin yıldır böyle. 70 yıldır da İsrail Devleti’nin başkenti. Biz sizin tercihlerinize saygı duyuyoruz. Dost olarak sizin de bizim seçimlerimize saygı duyduğunuzu biliyorum. Bütün yönetim binalarımız Kudüs’te. Kudüs hep bizim başkentimiz oldu ve hiçbir başka ülkenin başkenti de olmadı. Bu bizim açımızdan nettir” dedi.

Macron : “Kudüs kararını kınamıyouz ama karşıyız”

Basın açıklamasının ardından sorular bölümünde Macron’a, Netanyahu’nun Paris’e gelmeden önce Avrupa’nın iki yüzlü davrandığını ve çifte standart uyguladığını söylediğinin sorulması üzerine Macron, “Çifte standart yok, ortada bir gerçekçilik var. Burada yeni olan İsrail’in Kudüs’ü başkent olarak kabul etmesi değil. Bu kararı kınamadım, kınamak bana ait bir durum değil. Ama desteklemedim. Burada yeni olan ABD gibi, dışarıdan bir güçlü devlet tek taraflı olarak Kudüs’ü tanıyor. Bu uluslararası hukuk tarafından da kabul edilemez. Bu İsrail’in güvenliği için de doğru değil. Benim karşı çıktığım bu. Aynı zamanda İsrail halkının güvenliğine yönelik tüm terörist girişimleri kınıyorum. Sayın Netanyahu’nun barışa şans tanınması fikrini destekliyorum. O zaman kendisinden de Filistin halkına bir jest yapmasını diliyorum. Şans verin” dedi.

Netanyahu : “Erdoğan’dan alacak dersim yok”

Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e yönelik eleştirilerinin sorulması üzerine Netanyahu yine sert bir üslup kullanarak, “Sayın Erdoğan İsrail’e saldırdı. Yanıtımı soruyorsunuz. Kürt köylerini bombalayan, gazetecileri gözaltına alan, Gazze’deki teröristlere yardım eden ve masumların ölmesine neden olan birinden ders alma alışkanlığım yok. Bana ders verecek adam Erdoğan değil” diye yanıt verdi.

“Macron sizden bir jest istedi Filistin halkı için. Ne yanıt verirsiniz?” sorusuna ise Netanyahu, “Barış için en önemli olan müzakere etmektir. Diğer tarafın da var olma hakkı olduğunu kabul etmek. Defalarca söyledim, ben her zaman masaya oturmaya hazırım, ama diğerlerinin İsrail ile masaya oturmama tercihi müzakereleri geciktiriyor” diye karşılık verdi.

Macron : “ABD’nin inisiyatifni görmek istiyoruz”

Fransa olarak Filistin-İsrail barış süreci için bir insiyatif alıp almayacakları sorulan Macron da, “Fransa olarak öncelikle tarafları sağduyuya çağırıyorum. Sükunete çağırıyorum. Fransa’nın öncelikli isteği budur. Ardından bakacağız ne tür bir inisiyatif alınabilir. Barış taraflar olmadan ve her iki taraf da inandırıcı olmadan kurulamaz. Önce sükunet, taraflara saygı, bütün bunlardan sonra inandırıcı insiyatifler bu sürece eşlik eder mi, buna bakılır. Birden çok insiyatif almak doğru değil. Amerika bu konuda insiyatif alacağını söyledi. Beklemek lazım, Amerika’nın ne önereceğini görmek lazım. Ardından tarafların yanıtı önemli. İnsiyatifleri çoğaltmamak lazım. Ben ne önereceklerini beklemeyi tercih ediyorum. Bu arada İsrail de Filistin topraklarındaki yapılanmalarına son vermek gibi jestler de yaparsa ilerlenir” diye konuştu.

Netanyahu, Paris’in ardından Brüksel’e geçerek burada AB Dışişleri bakanları ile bir araya gelerek Kudüs krizinde kendi tezlerini AB’li bakanlara doğrudan aktaracak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG