Erişilebilirlik

Küçük İşletmeler Ekonomik Büyümeyi Nasıl Etkiler?


Son zamanlarda yayınlanan raporlar, Amerikan ekonomisinin krizden çıkmaya ve büyüme belirtileri göstermeye başladığını ortaya koyuyor. Şubat ayının ilk yarısında istihdam ve imalatta düzelmeler olduğu; borsanın yükseldiği, enflasyonun ise düştüğü görüldü. Amerika’nın Sesi muhabiri Peter Fedynsky, New Jersey eyaletindeki Jersey City kentine giderek, ekonominin durumunu yerinde inceledi.

Felicia Grasso, “Sophie Sophia” adını verdiği bu küçük pastaneyi iki ay önce açtı. Grasso, yaptığı kekleri satarak insanların yaşamına küçük de olsa bir mutluluk getirdiğine inanıyor: "İnsanlar zor zamanlardan geçiyor ve bu kekler çok pahalı olmadığından herkes alabiliyor."

İki kişinin çalıştığı pastane, Hamilton Square adlı yeni apartman sitesinde bulunan 14 dükkandan biri.

Sitenin sahibi Paul Silverman, sitede 150 kişiyi çalıştırdıklarını, ayrıca dükkanların da yeni iş sahaları açtığını söylüyor: "Kargo şirketleri FedEx ve UPS için çalışan elemanlar var. Ayrıca, cam yıkama ya da havalandırma tamiri gibi başka hizmetler verenler. Ve kapıdaki görevliler devamlı site içindeler."

Müteahhit Silverman, siteyi inşa etmek için banka kredisini 2008’deki büyük finansal krizden önce almış. Silverman “Aksi halde kredi piyasası durduğu için projeyi tamamlayamazdım,” diyor: "Hala 2005-2006’daki gibi düşük faizli teklifler yok. Ama en azından bankalar kredi vermek için bizi yeniden aramaya başladı."

Standard and Poors uzmanlarından Sam Stovall’a göre, bankalar eskiye göre çok daha temkinliler: "Bankalar mali geçmişleri sağlam olan kişilere kredi vermeyi tercih ediyor."

İş sahiplerinin de daha dikkatli kredi aldıklarını belirten Stovall, Amerika’daki işsizlik ve ekonomik belirsizliklerin dış ülkelerde kaygı yarattığına dikkati çekiyor. Stovall’e göre tüketiciler de bu belirsizlikten yorulmuş durumda: "Dışarıya çıkıp para harcayamamaktan yorulmuş durumdalar. Ancak tatil döneminde tüketim arttı ve artmaya devam ediyor."

Felicia Grasso’nun pastanesi dışarıya çıkıp bütçesine göre harcama yapan bu tüketiciler için iyi bir seçenek: "Çok para harcamıyorsunuz ama sevdiğiniz bir şeyi yeme zevkinden de mahrum kalmıyorsunuz. Kötü bir gün geçirirken, buraya gelip limonlu bir kek yemek size herşeyi unutturabilir."

Amerika’da istihdam ve tüketim rakamları düzelme gösterirken, Grasso gibi iş sahipleri krizin acı reçetesini en azından müşterileri için lezzete dönüştürmeyi başarıyor.


XS
SM
MD
LG