Erişilebilirlik

Küçük Krediler Amerika'da Yaygınlaşıyor


Capital City Diner adlı restorant
Capital City Diner adlı restorant

Küçük işletmelere verilen krediler, özellikle gelişmekte olan ülkelerde oldukça yaygın. Ekonomik gerilemeyle birlikte bu kredilerin Amerika’da da yaygınlaşmaya başladığı görülüyor. Washington’da bir şirket, düşük gelirlilere hayallerini gerçekleştirmeleri için kredi veriyor. Mikro kredi adı verilen bu tip kredilerin miktarı 500 ila 50 bin dolar arasında değişiyor.

Fidel Garcia Capital Pilates spor salonunun, Patrick Carl da Capital City Diner adlı restoranın sahibi. Garcia ve Carl, Washington’da iş kurmak için LEDC olarak bilinen Latin Ekonomik Kalkınma Şirketi’nden kredi aldı. Kübalı bir göçmen olan Garcia, profesyonel baleyi bıraktıktan sonra Kasım ayında Washington’un varlıklı semtlerinden birinde Pilates stüdyosu açtı. Kredi almak için birçok bankaya başvuran ancak reddedilen Garcia, LEDC’ye başvurup 10 bin dolar aldı. Garcia, “Şirketin çok katkısı oldu çünkü o aşamada spor aletlerini satın almak ve kirayı ödemek için paraya ihtiyacım vardı. İhtiyacım olan desteği verdiği için LEDC’ye teşekkür borçluyum,”diyor.

Patrick Carl ve ortağı da LEDC’den 35 bin dolar kredi almış. Carl, “Çok yardımcı oldular. İş anlaşmalarının sıkıntılı, rahatsızlık verici ortamı yoktu. Hiçbir zorluk ya da kötü sürprizle karşılaşmadık,” şeklinde konuşuyor. 10 yıl önce Latin kökenlilere kredi vermeye başlayan Latin Ekonomik Kalkınma Şirketi, şimdi kredi ihtiyacı olan tüm düşük gelirlilere yardım ediyor. Şirket yetkililerinden Charlene Van Dijk şöyle konuşuyor: “Müşterilerimizin ödeme gücüne bakıyoruz. Bu şekilde ne kadar kredi alacaklarını hesaplıyoruz. Harcamalardan sonra yeni borç almak için ne kadar paraları olduğunu belirliyoruz.” Van Dijk, müşterilerin yarıdan fazlasının Latin kökenli olduğunu söylüyor. LEDC, iş kurmak isteyen düşük gelirlilerin genellikle uğradıkları son nokta.

Şirket, Capital City Diner gibi lokantalara da kredi veriyor.

Garcia’nin Pilates stüdyosu gibi iki ay önce açılan Capital City Diner da oldukça iyi iş yapıyor. Restoranın sahibi Patrick Carl, “Burada zenginlerle yoksulları yanyana yemek yerken görmeniz mümkün. Herkes rahat bir ortamda, ucuz ama güzel yemek yemek istiyor. Kapımız herkese açık,” diyor. Garcia da borcunu ödedikten sonra LEDC’ye yeni kredi için başvuracağını söylüyor.

LEDC, geçen yıl 600 bin dolar tutarında mikro kredi verdi. Şirket, şimdiye kadar sadece bir müşterinin işini kaybedip zor durumda kaldığı için borcunu geri ödeyemediğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG