Erişilebilirlik

Küçük İşletmeler ABD Ekonomisinin Direği Olma Yolunda


Küçük İşletmeler ABD Ekonomisinin Direği Olma Yolunda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Amerikan ekonomisinin can damarlarından biri olan küçük işletmelerin sayısı her geçen gün artıyor. Küçük işletmeler olarak kategorize edilmesine rağmen, aslında tanımı itibarıyla bir ila 500 kişi çalıştıran işletmeler olan küçük işletmeler, Amerika Küçük İşletmeler Yönetimi’nin raporuna göre 60 milyona yakın kişiye, yani iş gücünün %48’ine iş olanağı sağlıyor.

2013’ten bu yana küçük işletmelerin sayısı her yıl yüzde 1 - yüzde 2 arasında artıyor. Küçük işletmeler, ayrıca Amerikan işgücü içinde etnik olarak en geniş yelpazeye sahip grup ve küçük işletmelerin %38’inin sahibi bu ülkede yaşayan azınlıklar.

New York Times'ın geçen hafta yayınladığı bir habere göre iş hacimlerini büyütmek isteyen küçük işletme sahiplerinin işi zor, çünkü 2008 krizinden bu yana Amerika Merkez Bankası’nın bankalara empoze ettiği sınırlamalar, bu bankaların küçük işletmelere ayırabileceği kredileri kısıtlıyor.

2014 yılında bankalar 5 milyon 200 bin küçük işletmeye 100 bin doların altında, toplam 73,6 milyar dolarlık kredi vermişler. Bu rakam kulağa büyük görünse de makroekonomik açıdan bakıldığında ekonomiye katkısı oldukça büyük önem taşıyan küçük işletmeler için yetersiz kalan bir miktar. Amerika’da ithalat yapan 304 bin şirketin yüzde 97'sini oluşturan küçük işletmelerin büyüyebilmesi için bankaların daha esnek davranmaları gerekli.

Kısaca, Başkan Trump’ın banka sektöründe yapmak istediği değişiklikler eğer gerçekleşirse, seçim kampanyası sırasında küçük işletmecilere verdiği sözleri tutmuş olacak.

New York’ta 11 yıldır yapılan Küçük İşletmeler Fuarı da gerek bu önemli verileri küçük işletmecilerle paylaşarak onların büyümelerine yardımcı olmak, gerekse küçük işletmecilerin ağlarını geliştirmeleri için düşünülmüş. Yalnızca bir gün sürmesine rağmen fuara 8 saat içinde yaklaşık 15 ila 20 bin ziyaretçi akın etti. Amerika içinde en fazla ilgi toplayan fuarlardan birisi olan New York Small Business Expo’ya bu yıl 450 şirket katıldı ve onlarca panel ve atölye düzenlendi.

Fuara katılan küçük işletmeciler arasında 20 yıldır Amerika’da yaşayan ve küçük işletmelere IT ve web konusunda yardımcı olan servisler sunan Fuat Çekinmez de bulunuyordu.

Çekinmez bu tip fuarların önemi ve küçük işletmelerin ABD ekonomisindeki yeriyle ilgili şunları söyledi:

“Bir kritere göre belirliyorlar onu, küçük işletme deyince hemen pop-up küçük bir işletmeyi kastetmiyorlar, geniş bir yelpazesi var. Bizim şirketimiz ise 10 senelik bir firma, Medyamax, aslında Türkiye’de doğan bir firma. “.com” döneminin Türkiye’deki yansıması, biz aslında Türkiye’nin önde gelen dergilerinde gündeme getirildik, daha önceki yıllarda. Bu fuar her sene yapılıyor, biz de hemen hemen her sene katılıyoruz, en azından kendim geliyorum. Small Business Expo hemen hemen günde 15 bin kişinin ziyaret ettiği bir günlük bir fuar, başka şehirlerde de yapıyorlar bunu. Bütün küçük işletmeler burada 'network' yapıyorlar, birbirleriyle tanışıyor, kartvizitleri değişiyor ve kimin ne hizmet yaptığını öğreniyorsunuz yani en önemli fuarlardan birisi.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG