Erişilebilirlik

Küba ile Normalleşme Sürecine Tepkiler Farklı


Küba ile Normalleşme Sürecine Tepkiler Farklı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Küba ile Normalleşme Sürecine Tepkiler Farklı

Amerika’nın Küba ile elli yıldır kopuk olan ilişkileri normalleştirme kararı farklı tepkiler alıyor. Birçok kişi mevcut politikanın faydalı olmadığı yönünde Başkan Obama ile görüş birliği içinde

Obama’nın kararına yönelik eleştiriler, ilişkilerin normalleştirilmesinin Küba’daki komünist rejime katkı sağlama olasılığı noktasında yoğunlaşıyor. Başkan Obama Küba konusundaki açıklamasını, iki ülkenin casusluk suçuyla hapis yatan mahkumlarını takas ettiği gün yaptı: “Bu değişiklik sayesinde Amerikalılar ve Kübalılar için daha fazla fırsatlar yaratıp, Amerika kıtasındaki ülkeler arasında yeni bir sayfa açıyoruz.”

Başkan Obama’nın açıklaması Miami’deki Kübalı Amerikalılar arasında büyük yankı uyandırdı.

Fidel Castro yönetimindeki Küba’dan kaçarak Amerika’ya gelenlerin bazıları, Florida’nın güney kıyısından sadece 170 kilometre uzaktaki adada yaşayan ailelerinin yanına gidememe pahasına, komünist rejimin yaptırımlar ve seyahat yasaklarıyla izole edilmesine destek veriyor.

Bunlardan biri de Carlos Munoz Fonanil, “Bu Castro rejimi tarafından hayatını kaybeden elli binden fazla kişiye ve Küba’ya ihanettir. Ama artık Küba için değil, Amerika için endişeliyiz.”

Birçok Kübalı ise göç ettikleri ülkeyle anavatanları arasındaki ilişkilerin normale dönmesini istiyor.

Santiago Portal gibileri ise “İlişkilerin normalleşmesi sayesinde ülkeler arasında yakınlaşma olabileceğini” söylüyor.

Başkan Obama’nın tarihi kararına en büyük destek Küba’da beş yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakılan Alan Gross’dan geldi. Gross, Küba halkının dışlanmayı hak etmediğini söyledi:“Bence Kübalılar son derece nazik, cömert ve yetenekli insanlar. İki ülke arasındaki bu olumsuz politika nedeniyle mağdur olmalarını görmek beni üzüyor.”

Casusluk suçundan Amerika’da tutuklu bulunan üç Kübalı’nın serbest bırakılması Havana’da olumlu karşılandı.

Küba Cumhurbaşkanı Raul Castro ise Obama’nın daha da fazlasını yapabileceği görüşünde: “Ülkemize uygulanan ve büyük insani ve ekonomik sıkıntılara neden olan ticari ve finansal yaptırımlar kaldırılmalı. Başkan Obama yetkisini kullanarak yaptırım kararının kaldırılmasını sağlayabilir.”

Ancak Florida Senatörü Marco Rubio gibi Küba kökenli birçok Amerikalı bu düzenlemelere karşı. Rubio Küba ile her türlü normalleşmeyi kınıyor: “Bu durum Küba’da hayatın her yönünü zaten kontrol altında tutan Castro yönetimine daha da büyük bir güç vererek, yönetimdeki yerini sağlamlaştıracaktır.”

Normalleşme açıklaması üzerine ilk kutlama mesajları Venezuela ve Vatikan’dan geldi.

Başkan Obama’nın 2011 yılında kısıtlı da olsa Küba’ya seyahat etme izni vermesi üzerine binlerce Amerikalı adayı ziyaret etti. Yeni yasal düzenlemelerle Amerika Havana’daki Büyükelçiliğini tekrar açarak, seyahat ve ticari alanlardaki yaptırım uygulamalarını önümüzdeki aylarda yavaş yavaş kaldırmayı planlıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG