Erişilebilirlik

Florida Elsa Fırtınasına Hazırlanıyor


Florida eyaletinde halk Elsa fırtınasına hazırlanıyor.
Florida eyaletinde halk Elsa fırtınasına hazırlanıyor.

Tropik fırtına Elsa, Küba’nın güneyindeki Domuzlar Körfezi’ne vardı. Karayipler’in en büyük adasına yağmur ve şiddetli rüzgarları beraberinde getiren fırtına Florida’ya ilerliyor.

Küba Meteoroloji Enstitüsü fırtınanın kuzeybatıya doğru saatte 22 kilometre hızla ilerlediğini açıkladı. Elsa, diğer Karayip adalarında en az 3 kişinin ölümüne neden oldu.

Florida Elsa Fırtınasına Hazırlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, fırtınanın bir sonraki durağı Florida’nın batısı için tropik fırtına ve su baskını uyarısı yapıldığını kaydetti. Fırtına’nın Florida kıyılarına Salı günü yaklaşması bekleniyor.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel sabah saatlerinde yazdığı Twitter mesajında Elsa fırtınasının rotasını dikkatle izlediklerini ve yetkililerin önlemler aldığını bildirdi.

Küba’da fırtınanın rotası üzerinde yaşayan 100 binden fazla kişi tahliye edildi. Devlet basınına göre bu kişilerin bir kısmı ailelerinin ya da arkadaşlarının yanına sığınırken binlercesi de devlet barınaklarına yerleştirildi.

Başkent Havana’da yoğun yağış kaygısı nedeniyle tahliyeler yapıldı. Başkentte kötü durumdaki binaların yağış yüzünden çökmesinden endişe ediliyor.

Devlet televizyonunda yayınlanan görüntülere göre köylüler meyve ve sebzeleri fırtına öncesinde toplamaya başladı. Yerel yetkililer fırtınayla uçmasından endişe edilen sokaklardaki molozları topladı.

Miami’deki ABD Ulusal Kasırga Merkezi, Florida’nın güneyinde Pazartesi öğleden sonra ve Salı günü hortumlar meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

Öte yandan yaklaşan tropik fırtına Miami’de geçen hafta kısmen çöken ve en az 27 kişinin hayatını kaybettiği, 120’den fazla kişinin de hala kayıp olduğu binanın ayakta kalan kısmının da kontrollü biçimde yıkılmasına neden oldu. Yetkililer patlayıcılarla binanın ayakta kalan kısmını yıktı. Fırtınanın binanın ayakta kalan kısmını kontrolsuz şekilde yıkmasının arama kurtarma faaliyetlerini olumsuz etkilemesinden endişe ediliyordu.

Florida Valisi Ron DeSantis Pazar günü aralarında yıkılan binanın olduğu Miami-Dade'in de bulunduğu eyaletin 15 kadar ilçesinde acil durum ilan etmişti.

Cumartesi günü kasırgadan tropik fırtınaya gerileyen Elsa; Barbados, Jamaica, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti’nde sellere, çatıların uçmasına, ağaçların devrilmesine, tarım alanlarının ve altyapının zarar görmesine neden oldu.

Elsa fırtınasının vurduğu Karayipler'deki ada ülkesi St. Vincent
Elsa fırtınasının vurduğu Karayipler'deki ada ülkesi St. Vincent

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG