Erişilebilirlik

Kronik Ağrılara Kesin Çözüm Arayışı


Kronik Ağrılara Kesin Çözüm Arayışı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
Dünyada birçok kişi kronik ağrılarla yaşıyor. Eklem ağrıları, migren ve karın bölgesi ağrıları bunlardan bazıları. Uzmanlar bu tür ağrıların tümünün beyinle ortak bir bağlantı noktası olduğunu düşünüyor. California Üniversitesi Los Angeles kampüsünde araştırmacılar dünyanın çeşitli yerlerinde kronik ağrıyla yaşayan hastaların veri tabanını oluşturuyor. Şimdilik örnekler Kuzey Amerika ve Avrupa ile sınırlı. Amaç araştırmaları hızlandırıp kronik ağrıların tedavisinde ilerleme sağlamak.

Carolyn Crow acının ne olduğunu iyi biliyor: “Bazen arka planda hiç geçmeyen, sürekli bir ağrı hissediyorum. O kadar kötü kramplar yaşıyorum ki acıdan yerde büzülüp kalacak gibi oluyorum.”

Bu ağrıların kaynağı irritabl bağırsak sendromu. Bu kronik hastalığın tedavisi yok. California Üniversitesi’nde gastroenteroloji uzmanı Emeran Mayer bu hastalığın kronik ağrıların tek nedeni olmadığını ve bazen hastaların acı çekmekten başka çaresi olmadığını söylüyor: “Ağrı araştırmalarının en büyük başarısızlıklarından biri tedavilerde büyük bir devrim yaratamamaları oldu.”

Yeni tedavi seçenekleri bulmak isteyen Mayer bugünlerde kronik ağrıları beyindeki biyolojik değişimlere bağlayan bir araştırmada çalışıyor. Oppenheimer Stres Nörobiyolojisi Merkezi kronik ağrıları gösteren beyin görüntülerini toplayan ilk veri tabanını oluşturuyor. Doktor Mayer’e göre birçok kişi kronik ağrıların kaynağının bir beyin hastalığı olduğunu düşünüyor: “Ağrı, vücudun herhangi bir yerinde başlayabiliyor ancak kronik ağrı sendromuna dönüştüğünde bir beyin hastalığı haline geliyor.”

Üniversitenin Sindirim Hastalıkları Bölümü’nden doktor Kirsten Tillisch’e göre, veri tabanı, ağrı araştırmaları için çok yararlı olacak:
“Batı tıbbının başarısızlıklarından biri insan bedenini parçalara bölüyor olmamız. Araştırmaları da sanki birbirinden bağımsız depolara yerleştirip birbirlerinden bağımsız geliştiriyoruz.”

Mayer artık zihnin, bedenin ve çevre etmenlerinin birbirlerini nasıl etkilediğiyle daha yakından ilgilendiklerini söylüyor: “Büyük veri tabanları, tıp ve analiz. Bu, eski Çinliler’in gözlemle yaptıklarına benziyor. Bu geniş veri tabanını gözlemleyip inceliyor ve biyolojik modeller oluşturup oluşturmadıklarına bakıyoruz. “

Doktor Tillisch’e göre yeni teknoloji bunu mümkün kılıyor: “Bu tür çalışmalara 10 yıl önce başladığımızda bu tür inceleme yapmamızı sağlayacak bilgisayar gücüne sahip değildik. Son 10 yılda yalnızca beyinde inceleyebileceğimiz şeylerde bile bir patlama yaşandı.
Şimdilik 500 hastadan fazlasının beyin taramaları bu veri tabanında ve daha fazlasını toplama sürecindeyiz.”

Şu anda tüm taramalar Avrupalı ve Kuzey Amerikalı hastalara ait. Mayer zamanla Asyalı hastalardan da veri toplamak istiyor ve araştırmacılara yeni tedaviler bulmaları için yardımcı olmayı umuyor.

Carolyn Crow’un beyin görüntüleri de veri tabanında olacak. O da bir gün doktorların çektiği acıyı giderecek bir tedavi bulacağını umuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG