Erişilebilirlik

Kritik Tasarı Kongre'den Geçti


Amerikan Kongresi, federal hükümetin yeniden açılması ve borçlanma tavanının yükseltilmesini öngören yasayı onayladı.

Tasarı ilk olarak akşam saatlerinde Senato’da 18’e karşı 81 oyla kabul edildi. Ardından muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti’nin denetimindeki Temsilciler Meclisi aynı tasarıyı 285’e karşı 144 oyla kabul etti. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner da, tasarının genel kurulda oylanmasını engellemeyecekleri güvencesi vermişti.

Başkan Obama’nın tasarıyı imzalamasının ardından iki haftayı aşkın bir süredir kapalı tutulan federal hükümet derhal yeniden açılacak.

Senato oylamasının ardından açıklama yapan Başkan Obama, Amerikan halkının devlete kaybolan güvenini yeniden kazanma çağrısında bulunmuş ve iki partinin liderine de teşekkür etmişti.

Federal hükümetin yeniden açılması ve borçlanma tavanının yükseltilmesini öngören tasarı, Senato’da çoğunluğa sahip Demokrat Parti’nin grup başkanı Harry Reid ve Cumhuriyetçi Parti grubu lideri Mitch McConnell tarafından, iki partinin kendi politikalarından ödün vermesi sonucu hazırlandı. Borçlanma tavanının yükseltilmesini de kapsayan yasa, Washington saatiyle dün geceyarısı onaylanmasaydı, Amerikan hükümetinin ilk kez borçlarını zamanında ödeyemez duruma düşmesinden, bunun da yeni bir küresel ekonomik krizi tetiklemesinden kaygı duyuluyordu.

Kısa vadeli çözüm

Bununla kabul edilen yasa, hükümete 15 Ocak tarihine kadar harcama yetkisi, 7 Şubat tarihine kadar da borçlanma tavanını arttırma yetkisi veriyor.

Cumhuriyetçi Partililer, bu kısa zaman süreci içinde Obama yönetimini devlet harcamalarını kısmaya zorlamayı planlıyor. Ancak siyasi uzmanlar, aynı tartışmalar önümüzdeki aylarda yeniden gündeme gelse bile Cumhuriyetçiler’in federal hükümeti son haftalardakine benzer bir şekilde çıkmazın içine sokmasını beklemiyor.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili üyeleri, Eylül ayı sonunda onayladıkları bütçe yasasını, Başkan Obama’nın yasalaşması için büyük çaba harcadığı Sağlık Reformu’na ‘kaynak ayırmama’ önkoşuluna bağlayarak geçirmiş, ancak bütçe tasarısı o haliyle Demokrat Partililer’in çoğunluğundaki Senato tarafından destek görmemişti. Kongre’den bütçe onayı alamayan federal hükümet, 1 Ekim’den itibaren kısmen kapanmış, çalışanlarının üçte birini (800 bin kişi) zorunlu ücretsiz izne göndermişti.

Federal hükümetin kapatılması 16 gün boyunca Amerikan hazinesine her gün en az 300 milyon dolar kayba oldu. Devletin işleyişini önemli ölçüde yitirmesinin yanı sıra Amerika’daki ulusal parklar ve başkent Washington’daki Smithsonian müzelerinin kapalı kalması yüzünden ülke büyük ölçüde turizm geliri de kaybetti.

Devletin faaliyetlerini kısmen durdurması, başta Cumhuriyetçi Parti olmak üzere Amerikan kamuoyunun Washington’daki siyasetçilere de önemli ölçüde güveninin kaybolmasına yol açtı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG