Erişilebilirlik

Kırgızistan: Bakiyev İçin Tutuklama Emri


Kırgizistan geçici hükümeti, devrik Devlet Başkanı Kurbanbek Bakiyev için tutuklama emri çıkarttı. Emri açıklayan hükümet başkanı Roza Otunbayeva, Bakiyev’e daha önce yaptığı öneriyi gerialdı. Otunbeyava, devrik lidere çekilmeyi kabul ederse, güvenli biçimde sürgüne gitmesini sağlamayı önermişti

Görevinden çekilmemekte direnen Bakiyev ise yeni karışıklık çıkmasını önlemek için ülkesine Birleşmiş Milletler barış gücü askerleri gönderilmesini istedi.

Kurmanbek Bakiyev, Celalabad ilinin bilinmeyen bir bölgesinde yaptığı açıklamada, gösteriler sırasında askerlere ateş açma yetkisi vermediğini ve şiddet olaylarının uluslararası bir komisyon tarafından soruşturulması gerektiğini belirtti.

Görevinden çekilmemekte direnen Bakiyev, komisyon ölümlerden kendisini suçlu bulursa tüm sorumluluğu üstleneceğini de söyledi.

Kırgizistan devlet başkanı, başkent Bişkek’te göstericilerle güvenlik güçleri arasında yaklaşık 80 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmalardan sonra Celalabad’a kaçmıştı.

Bu arada geçici Kırgız hükümetinin liderleri, gerginliği azaltma yollarını görüşmek üzere Birleşmiş Milletler ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü temsilcileriyle biraraya geldi.

XS
SM
MD
LG